BinnenstadKabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject ‘Tussendoortje’

Zwolle – De Ossenmarktsteeg in Zwolle staat op het punt een opvallende verandering te ondergaan dankzij het aankomende lichtkunstproject ‘Tussendoortje’. De steeg, die momenteel vaak als onveilig wordt ervaren, vormt een belangrijke verbinding tussen de levendige Luttekestraat en de rustige Ossenmarkt. Binnenkort komt de steeg tot leven met licht, geïnspireerd door de woorden van Zwollenaren.

Het project daagt bewoners, ondernemers en bezoekers van Zwolle uit om woorden in te dienen die inspireren, prikkelen en ontroeren. Van 1 december tot 7 januari 2024 kunnen Zwollenaren hun inspirerende woorden indienen, online of via de speciale ‘Jouw Stukje Zwolle’ brievenbus die te vinden is in de steeg.

Op 22 december, komen direct omwonenden en ondernemers samen tijdens een feestelijk startmoment in de Ossenmarktsteeg. Na het startsein door wethouder Monique Schuttenbeld kunnen de genodigden als eerste hun woorden fysiek in de steeg ophangen. Van 27 tot en met 30 december is de Ossenmarktsteeg open voor inspiratie voor alle Zwollenaren. Iedereen is dan welkom om woorden op te hangen in de steeg.

Monique Schuttenbeld, wethouder: “Dit project verlicht niet alleen de steeg, maar brengt ook de gemeenschap samen en toont aan dat kunst en creativiteit de kracht hebben om ons een gevoel van veiligheid en verbondenheid te geven in én met onze stad.”

Stemmen

Stemmen op favoriete inzendingen kan via de website. Een jury van bekende Zwollenaren kiest de vijf meest indrukwekkende woorden uit de top 25 en maakt halverwege januari de winnaars bekend. De geselecteerde woorden krijgen een plek in de steeg en worden met een lichtprojectie zichtbaar gemaakt.

Een veilige en aantrekkelijke binnenstad

Het project draagt niet alleen bij aan een betere oriëntatie en een gevoel van veiligheid in de avond, maar verrast ook en maakt de steeg aantrekkelijker.

Naast het verlichten van de Ossenmarktsteeg beoogt dit kunstproject Zwolse ondernemers en instellingen te inspireren om andere ‘donkere’ plekken in Zwolle tijdelijk ‘over te nemen’ voor eigen kunstprojecten. Denk hierbij aan een lichtshow of projecties, maar ook andere kunstvormen zijn mogelijk. Dit maakt de minder mooie plekken in de binnenstad aantrekkelijker en verrassender, wat bijdraagt aan een mooier stukje Zwolle.

Led Zwolle Shine

Het Tussendoortje is het eerste kunstproject binnen de Lichtvisie ‘LED Zwolle Shine!’ van de Gemeente Zwolle. De lichtvisie van Zwolle richt zich op twee thema’s: ‘Trots op Zwolle’, om belangrijke plekken te verlichten, zoals de Peperbus en het stadhuis. En ‘Wegwijs in Zwolle’, om eenheid en samenhang in het avondbeeld van de stad te creëren.

Bekijk het kunstproject Bekijk de lichtvisie

Gerelateerde artikelen

Back to top button