Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Museum de Fundatie komt structureel 9 ton te kort

Zwolle – Museum de Fundatie kampt met een structureel tekort van 9 ton per jaar. Dat meldt het museum in een brandbrief aan de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Dit jaar kan het tekort nog opgevangen worden vanuit de reserves maar dat gaat voor 2024 en de jaren daarna niet meer op.

Het tekort is een gevolg van de coronacrisis, de stijgende kosten van personeel en productie, en de uitdagingen om het museum aan te passen aan de huidige eisen, meldt het museum.

Het museum benadrukt dat het een grote culturele waarde heeft voor de stad Zwolle, de provincie Overijssel en het hele land. “In de afgelopen 15 jaar is De Fundatie uitgegroeid tot icoon van de stad Zwolle en de provincie Overijssel. Spraakmakende tentoonstellingen trokken voor COVID-19 een breed publiek.”, meldt directeur-bestuurder Beatrice von Bormann in de brief. “Wij willen dit succes graag voortzetten door Museum de Fundatie aan de huidige eisen die aan een museum worden gesteld aan te passen, en ons met een vernieuwende programmering op bestaande én nieuwe doelgroepen te richten.”

Het museum heeft op dit moment twee locaties. Museum de Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino. Ook is het museum bezig met een potentiële derde locatie, de Rode Loods in de Spoorzone van Zwolle. “Deze bieden enorme kansen om het museum nog steviger op de kaart te zetten en de aantrekkingskracht ervan in Zwolle, in Overijssel maar ook landelijk en internationaal te versterken.” aldus Bormann.

Dat steviger op de kaart zetten kan alleen door organisatieontwikkeling en professionalisering van het museum, zo stelt Bormann. “Er is in het verleden veel gebeurd op het vlak van zichtbaarheid van het museum, maar de organisatie is niet meegegroeid.” Via de brief laat ze weten dat het museum sinds begin 2023 hard werkt aan een proces van vernieuwing op verschillende vlakken, zoals programmering, educatie, collectievorming en samenwerkingen.

Ze vraag de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel om mee te denken in oplossingen voor de financiering zodat ‘Museum de Fundatie als een van de belangrijkste culturele instellingen in de regio zich verder kan ontwikkelen en blijvend op de kaart kan worden gezet, ook nationaal en internationaal.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button