Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Opening expositie Quo Vadis Voor Oekraïne bij CO

Zwolle – De Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld opende vrijdagmiddag 24 juni rond 14.00 uur een bijzondere expositie bij CO aan de Esdoornstraat 3 in Zwolle. Het is de expositie van het kunstproject ‘Quo Vadis’, een samenwerkingsproject voor en door vluchtelingen uit Oekraïne. Tijdens de opening konden de bezoekers, onder leiding van Ilona Lagas, een bod uitbrengen op de kunstwerken en meedoen met een verloting. De opening werd muzikaal omlijst door de Oekraïense singer songwriter Katharyna. Restaurant Saeed, waar werelden samenkomen, verzorgde een proeverij. De eindtijd van de opening was 18.00 uur, hierna was er mogelijkheid tot dineren bij Saeed.
Uitgebreide videoreportage is maandag te zien in het Zwolle Actueel Journaal ieder heel uur op de TV zenders van Zwolle: Ziggo kanaal 44 en KPN kanaal 1396.

PROTO Art & Design Expo

De expositie is, als onderdeel van PROTO Art & Design Expo, tot en met 10 juli te zien bij CO. Gedurende de expositie kunnen bezoekers een bod uitbrengen op de kunstwerken. De gehele opbrengst gaat via stichting Humane naar hulpprojecten in Oekraïne. Mensen die niet naar de expositie kunnen komen maar wel een financiële bijdrage willen leveren aan de hulpprojecten in Oekraïne kunnen een bijdrage overmaken aan stichting Humane via de QR-code. ’02/24/’22 – 05.05 uur. Wakker worden van een onbekend geluid, van het bed springend kijk je meteen uit het raam. Griezelige stilte, geen auto’s en de geluiden worden steeds luider. Angst, afschuw, oorsuizen en misselijkheid en ik hoor: de oorlog is begonnen. 15.00 uur, je ligt op de vloer in het appartement , verstopt voor de raketten. Op zulke momenten realiseer je je dat de spanning voor een examen of de eerste afspraak met je vriend niets meer voorstelt bij de angst die je nu voelt. 17.00 uur, in de metro. Chaos. Verschrikking. Angst…’ Dit is een deel van het dagboek van Anastasia Kondratenko (22 jaar), gevlucht uit Charkov, een zwaar gebombardeerde stad in het noordoosten van Oekraïne. Op de dag dat ze vluchtte, is ze getrouwd met haar vriend. Hij moest naar het front. Zij vluchtte naar Nederland.

Creative Coöperatie

Kondratenko is een van de deelnemers van Quo Vadis, een project waarin Oekraïense en Nederlandse kunstenaars gezamenlijk vorm geven aan de vraag ‘Quo-Vadis?’, Latijn voor ‘Waar ga je heen?’. Een aantal ondernemers van CO, voorheen Creatieve Coöperatie, in Zwolle is in mei gestart met dit project waarin elf kunstenaars uit Oekraïne en dertien Zwolse bedrijven samenwerken. De kunstenaars werken een paar dagen per week in ‘het Atelier’ bij CO. De ondernemers organiseren samen met CO ruimte, tijd en materialen voor de kunstenaars. “De kunstwerken zijn intens en indrukwekkend”, vertelt Willem Blok, eigenaar van Studio Willem Blok en een van de initiatiefnemers van het project. “De passie en gedrevenheid van onze Oekraïense gasten bij het maken van de kunstwerken is inspirerend en dwingt respect af. Het onderstreept het belang van beeldende kunst als uitlaatklep en communicatiemiddel.” “Wij zijn begin mei benaderd door Oekraïense vluchtelingen met de vraag of ze bij ons kunnen werken of stage lopen”, zegt Everdien Post, eigenares van Porseleinatelier Everdien Post. “Het zijn kunstenaars uit diverse steden in Oekraïne. We hebben gekeken naar de mogelijkheden, werk of stage konden we ze niet geven, maar een kunstproject behoorde wel tot de mogelijkheden. Op dit moment zijn er elf professioneel geschoolde kunstenaars aan het werk in ‘het Atelier’ waar ze alle tijd en ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen.”  “De samenwerking tussen de vluchtelingen en de ondernemers van CO is heel bijzonder”, vertelt Simone Guezen, eigenares van Glasatelier Zwolle. “De emotie van de oorlog komt soms heel dichtbij. De zorgen om familieleden in Oekraïne en de angst voor de Russische beer die duisternis en verderf brengt zijn duidelijk aanwezig, dat zie je ook terug in de schilderijen. Maar we zoeken vooral de artistieke verbinding met elkaar en dat levert veel mooie momenten op. We willen allemaal samen ook echt iets moois maken van dit project. Bijzonder is dat kunstenaars uit Zwolle met een Russische oorsprong ook meedoen met dit project. Zij hebben bijvoorbeeld familie in Oekraïne en proberen te helpen waar ze kunnen.”

Deelnemers

Deelnemende kunstenaars aan dit project zijn: Sophia Pavlova, Anastasia Kondratenko, Svetlana Vorfolomiieva, Ruslana Bespala, Viktoriia Horb, Tanya Kiiashko, Tina Shovkoplias, Lilly Pavlova, Dolgor Art (Dolgor Dugarova), Aljonoa Art (Elena Aristarkhova) en Serhey Anika. Bedrijven die deelnemen aan dit project zijn: Studio Willem Blok, Everdien Post, Maarten Keijzer, Annemarie Zijl, Margreet Vloon, Frion Lijn 3  – deelnemer Hans Wichers, Brandglass, Anne van den Berg, Houtje Touwtje, Wakker Woord – Lucia de Vries, Petra Ferweda, Saeed en Glasatelier Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button