Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Op zoek naar dé voorleeskampioen van 2019

Door Chantal Kuipers

Zwolle – Gespannen hoofden en nog even de laatste bladzijdes van het boek doorlezen. Zo begon woensdag de start van de Zwolse voorronde van de Voorleeswedstrijd 2019 in de Stadkamer Centrum. Djanisa van der Veer van OBS De Toonladder beet de spits af met  haar bijdrage uit “Het leven van een Loser.”

Voorrondes

Djanisa is één van de dertig kinderen  van verschillende basisscholen die deze en volgende week voorlezen in de Grote Zaal van de bibliotheek. In drie rondes, moeten ze telkens vier minuten voorlezen voor publiek. De jury bestaande uit Kirsty Klomp en Fenneke Aalink van de Stadkamer en Margriet Leest van GroenLinks, letten goed op. Ze beoordelen de deelnemers op acht punten, zoals stemintonatie en oogcontact met het publiek.

Na elke voorleesbeurt geeft de jury deskundig commentaar, waarna aan het einde van alle rondes steeds een winnaar zal worden gekozen. De beste 3 gaan uiteindelijk naar de regionale rondes op 6 maart in Kampen. Pas als alle provincies een winnaar hebben wordt er in de landelijke finale gestreden om de titel ” Voorleeskampioen 2019.”

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een leuke manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken om te lezen en voor te lezen. De beste ‘voorlezers’ op de scholen worden afgevaardigd naar de lokale rondes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button