Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ooievaarsnest Schellerhoeve Zwolle Zuid vervangen

Het ooievaarsnest bij Wijkboerderij De Schellerhoeve was dringend aan vervanging toe. De houten paal begon in te rotten en buurtbewoners maakten zich al zorgen. Die paal zal maar omvallen tijdens het broedseizoen als er eieren of jongen op het nest zijn! Gisteren werd een nieuwe paal geplaatst.

Vorig jaar

Ook vorig jaar was al bekend dat de nestpaal zijn beste tijd had gehad. Daarom werd vóór het afgelopen broedseizoen de paal verstevigd met extra schoren en konden de ooievaars weer veilig gebruik maken van het nest, maar de reparatie was een tijdelijke oplossing.
Afgelopen najaar werd door Travers en Avifauna Zwolle een plan gemaakt om de paal te vervangen. En nadat vanuit enkele fondsen ook de centen waren geregeld kon een nieuw nest worden geplaatst.

Nieuw nest

Op maandag 14 december werd de oude paal vervangen, compleet met een nieuw nest. Toen de oude paal op de grond lag bleek dat deze op enkele plaatsen behoorlijk slecht was.
De nieuwe paal is van onbewerkt lariks-hout en ook het nest is van duurzame materialen zodat het weer een flink aantal jaren mee moet kunnen.
Nu maar afwachten of de ooievaars hun nieuwe nest zullen accepteren maar onze verwachting is dat dit geen probleem zal zijn.

Ooievaars

Eigenlijk hebben de ooievaars in Nederland geen hulp meer nodig. Ze zijn prima in staat zelf nesten te bouwen in bijvoorbeeld bomen langs de rivieren en er zijn voldoende paren om zich als soort in stand te houden.
In dit bijzondere geval hebben we als Stichting wel meegewerkt aan het vervangen van deze paal. Dit nest staat in de stad, er wordt ieder jaar op gebroed en de wijkbewoners zijn duidelijk begaan met het ooievaarspaar en hun kroost.

Ooievaar oud nest
Oud ooievaarsnest bij Wijkboerderij De Schellerhoeve in Zwolle Zuid
Ooievaar nieuw nest
Nieuw geplaatst ooievaarsnest

Gerelateerde artikelen

Back to top button