BouwKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen voor Nieuwe Veemarkt

Zwolle – Op woensdagmiddag 17 mei opende wethouder Gerdien Rots de tentoonstelling Biobased en Natuurinclusief Bouwen in de oude Elbertsschool aan de Veemarkt 37. In het oude schoolgebouw presenteerden drie verschillende ontwerpteams hun ideeën voor de ontwerpprijsvraag. De prijsvraag is voor een bouwveld op het terrein de IJsselhallen waar men in de toekomst een nieuwe buurt De Nieuwe Veemarkt bouwt.

De Nieuwe Veemarkt verandert in de komende jaren, van de plek van de vroegere veemarkt en de IJsselhallen naar een toekomstbestendige groene prettige nieuwe woonbuurt. Zwolle wil hierbij nadrukkelijke aandacht vragen voor duurzaam grondstoffengebruik. Maar liefst ruim vijftig teams van architecten hebben, samen met een tal van andere professionals op het gebied van ontwerp, bouw, natuur en techniek gereageerd op de Ontwerpprijsvraag. Hiervan zijn drie ontwerpteams geselecteerd die vandaag hun ontwerpen presenteerden.

Openingstijden tentoonstelling

De tentoonstelling in de Elbertsschool is tot en met dinsdag 23 mei te bezoeken. De bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de gepresenteerde plannen van het ontwerpteams meegeven aan de jury met een reactieformulier. Op dinsdag 23 mei is de tentoonstelling te bezoeken van 17.00 uur tot 20.00 uur.

Biobased en natuurinclusief bouwen

Biobased en natuurinclusief bouwen noemt men vaak in één adem als milieuvriendelijkere manieren van bouwen. Maar waar de focus van ‘biobased’ ligt op het materiaalgebruik van het gebouw, ligt de focus van ‘natuurinclusief’ op de relatie van het gebouw tot zijn directe en indirecte natuurlijke omgeving en hoe men die kan versterken. Biobased bouwmaterialen zijn natuurlijke levende materialen, zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Deze materialen slaan CO2 op en zijn herbruikbaar tijdens de levensduur van een gebouw.

Voorbeeldfunctie

Zwolle wil een voorbeeldfunctie vervullen bij de transitie naar een duurzame samenleving. Het is niet meer dan logisch dat Zwolle haar eigen grond inzetten om ontwerpers en bouwers uit te dagen om innovatieve en genereuze oplossingen te bedenken voor de toekomst. Met de prijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen hoopt Zwolle een katalysator te zijn voor een duurzame toekomst in de bouwcultuur van Nederland. Het winnende ontwerp mag hun plan ook echt realiseren.

De Nieuwe Veemarkt

De Nieuwe Veemarkt heeft een opgave op het gebied van groen. Niet alleen om te zorgen voor meer buitengeluk voor nieuwe en bestaande bewoners, maar ook voor andere levende wezen die een plek vinden in de stad. Het toevoegen en versterken van dragende groenstructuren draagt bij aan de biodiversiteit. Natuurinclusief bouwen, de inrichting van de buitenruimte en het beheer moet men daarop afstemmen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button