KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Ondernemerskring Genemuiden verrast gemeente Zwolle met windmolens

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft geen bericht ontvangen van de Ondernemerskring Genemuiden (OKG) om tien megawindturbines te plaatsen op de gemeentegrens Zwolle-Zwartewaterland tegen de wijk Stadshagen aan. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van Swollwacht door wethouder Arjan Spaans.

Omdat de plannen toch het bestuur van Zwolle bereikten, heeft de gemeente contact opgenomen met de buurgemeente. Het blijkt dat dit nieuws op eigen initiatief door de ondernemerskring Genemuiden (OKG) naar buiten is gebracht. Het was een aankondiging de verkenning te willen starten. Als ‘ideegebied’ is door OKG een zone ingebracht waar in een lijnopstelling 10 moderne windturbines ‘technisch gezien’ kunnen komen.

De planvorming van de OKG is gelijktijdig met het zoeken van de publiciteit ook in een brief naar de gemeente Zwartewaterland en de provincie verzonden. De gemeente Zwolle heeft geen brief ontvangen.

Er bestaat een samenwerking van diverse gemeentes in de regio om de energievraagstukken af te stemmen. Dat is een samenwerking tussen Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland (ZSDZ samenwerking). Het gebied Mastenbroekerpolder, waar het hier over gaat, maakt geen onderdeel uit van het ZSDZ-samenwerkingsgebied. Het tapijtcluster Genemuiden (OKG) wil gaan werken aan eigen duurzame energieopwek. In februari 2021 werd voor het eerst aangegeven dat het tapijtcluster als onderdeel van het landelijke ‘Cluster Energie Strategie, cluster 6’ een lokale opgave heeft om in eigen duurzame energie te voorzien. Dit is nog niet concreet gemaakt.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button