Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nog minimaal 4 jaar wachten op groene grasmat voor Zwolse bushokjes

Zwolle – Groene bushokjes, in Utrecht hebben ze er driehonderd van. Uitermate duurzaam, dus wil de gemeenteraad in Zwolle ze ook. Sylvia Bruggenkamp van de politieke partij Swollwacht diende maandagavond een motie in om de bushokjes naar Zwolle te krijgen. Ze werd daarbij gesteund door GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, CDA en D66. Toch zul je de groene bushokjes de komende jaren nog niet in Zwolle gaan tegenkomen. Wethouder William Dogger ziet er nog geen kans toe.

In Utrecht staan sinds een jaar of twee driehonderd groene bushokjes met een sedum-vetplantjes dak. Goed voor de luchtkwaliteit, ze geven verkoeling bij hitte, ze slaan water op en trekken uiterst nuttige bijen en insecten aan. Het idee kwam van een reclamebureau, die vervolgens met dit groene idee de aanbesteding voor de bushokjes in Utrecht won.

Gratis

De oude hokjes werden weggehaald en de nieuwe, met groen dak, werden geplaatst. Zonder kosten voor de gemeente, want het bureau dat de hokjes liet maken en plaatsen deed dat uit eigen zak. Waarom, zou je denken? Nou het gaat het bedrijf om de reclameopbrengsten. Aan de zijkant van de hokjes kan geadverteerd worden. Zelfs als er een ruit ingaat op bijvoorbeeld een onstuimige oudejaarsnacht dan zorgt het bedrijf ervoor dat het op hun kosten weer gerepareerd wordt.

Huidige leverancier

Een mooie constructie zou je denken. Past bovendien heel goed bij de klimaat adaptieve stad die Zwolle wil zijn, vinden de Zwolse partijen. Waarom gaat het in Zwolle dan niet lukken? Nu zelfs het college het een mooie motie vindt? “Het ligt simpelweg aan de huidige concessie van de bushokjes”, meldt William Dogger die beheer openbare ruimte in zijn portefeuille heeft. “Deze concessie loopt door tot 2023 en daarmee zijn wij contractueel verbonden aan de huidige leverancier.”

Zwols bushokje met bol glazen dak – Foto © Matthijs van Os

Constructie te slap

Ook weet Dogger te melden dat de huidige constructie van de bushokjes, te slap is, om daar een sedum dak op te leggen. “De uitwerking van de motie is simpelweg niet uitvoerbaar. Dat vind ik wel heel erg jammer.” meldt Dogger. Toch legt de raad zich hier niet helemaal bij neer. Uiteindelijk kan het groene idee toch worden afgehamerd nadat college en raad zich konden vinden in de aanpassing van de motie. De groene bushokjes gaan nu waarschijnlijk meegenomen worden in het programma van eisen bij een nieuwe aanbesteding. De bushokjes staan nog even in de wacht dus. In ieder geval de komende vier jaar!

Gerelateerde artikelen

Back to top button