KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Nog geen mogelijkheden afval te scheiden? Meld het!

Zwolle – Bijna iedereen in Zwolle kan inmiddels etensresten & groente-, fruit- en tuinafval (gft), oud papier en verpakkingen van plastic, blik & drankpakken (pmd) scheiden. Wie dit nog niet kan, kan zich melden. Dan zorgen de gemeente en ROVA dat zij hiervoor alsnog mogelijkheden krijgen.

Flats en smalle straten

De afgelopen periode hebben de gemeente en ROVA gezorgd dat het scheiden van afval voor de meeste Zwollenaren mogelijk is. Vooral bewoners van flats en smalle straten konden dat nog niet altijd. Daar is vaak geen ruimte voor eigen containers bij huis. Daarom zijn op die plekken andere oplossingen gekomen. Zo kregen ongeveer tienduizend woningen in de binnenstad, Assendorp, Kamperpoort, Diezerpoort en Wipstrik speciale zakken voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd); zijn verspreid over de binnenstad 31 containers geplaatst voor groente-, fruit- en tuinafval (gft); kregen 7.245 huishoudens een gft-emmer; en zijn 260 gezamenlijke gft-containers geplaatst voor bewoners van flats.

Restafval verminderen

‘Veel inwoners scheiden hun afval al’, zegt wethouder Paul Guldemond. ‘Daar zijn we blij mee. Dat is namelijk belangrijk voor het milieu en om de afvalinzameling in Zwolle betaalbaar te houden.’ Gescheiden pmd, gft en papier kan namelijk gerecycled worden, terwijl het restafval dat overblijft voor veel geld moet worden verbrand. De gemeente heeft daarom als doel de hoeveelheid restafval terug te brengen van 181 naar 100 kg per persoon per jaar. Landelijk is het doel om zelfs nog maar 30 kg restafval per persoon te produceren.

Guldemond: ‘Zwolle heeft daarin dus nog een grote uitdaging. Voorzieningen om afval te scheiden helpen daarbij.’ Ook voert de gemeente op 1 januari 2023 een tarief op restafval in. De hoogte van de afvalstoffenheffing hangt dan af van hoe goed inwoners scheiden en hoe vaak ze restafval weggooien. Ook daarom is het dus belangrijk dat iedereen afval kán scheiden.

Melden van ontbrekende voorzieningen

In het najaar komen nog ongeveer 200 gft-containers bij flats in Schelle, Holtenbroek en Diezerpoort en dan is het grootschalig uitrollen van afvalvoorzieningen klaar. Tot het eind van het jaar is ROVA dan nog bezig met losse adressen verspreid over de stad, waar bewoners nog geen afval kunnen scheiden. ‘Om te zorgen dat we niemand vergeten, vragen we inwoners zich te melden bij ROVA als ze nog geen pmd, gft of papier kunnen scheiden’ zegt Guldemond. Dan zorgen we dat zij hiervoor alsnog mogelijkheden krijgen.’

Inwoners kunnen hiervoor tot en met 25 september 2022 een formulier invullen op www.rova.nl/afvalscheidenzwolle.

Voor meer informatie over afval in Zwolle kijk op: www.zwolle.nl/afval

Gerelateerde artikelen

Back to top button