112 nieuwsKabelkrantNieuws uit Zwolle

Nieuwe uitrukkleding voor brandweer IJsselland

Zwolle – De brandweerposten in Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle hebben sinds deze week nieuwe uitrukkleding. De pakken van leverancier Ballyclare hebben nieuwe striping volgens de huisstijl van brandweer Nederland.

De nieuwe pakken zijn van een andere buitenstof gemaakt dan de huidige pakken. Het materiaal komt van TenCate Protective Fabrics. De duurzame stof heeft als voordeel dat het UV gevoelige materiaal aan de binnenzijde zit. Ook blijft de kleur echt en is de stof lichter en soepeler. Verder is het pak ‘voorgevormd’ wat de pasvorm ten goede komt. Het meest in het oog springende verschil is de nieuwe striping volgens de huisstijl van brandweer Nederland.

Onderzoek uitrukkleding

De nieuwe uitrukkleding vroeg een lange voorbereiding. Eerst een Europese aanbesteding in juni 2019, gevolgd door testdagen, passessies en het klaar maken voor uitlevering. Voor het eerste prototype is er heel wat onderzoek gedaan door het IFV, TNO en een aantal korpsen. Het IFV heeft gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en de behoeften van degenen die uitrukken. Bijvoorbeeld als het gaat om flexibiliteit en de mogelijkheid om verschillende lagen kleding te dragen. Minstens zo belangrijk is de zichtbaarheid, zodat brandweermensen veilig hun werk kunnen doen.

Hoe is het pak getest?

Binnen IJsselland is de nieuwe uitrukkleding begin maart 2020 uitgebreid getest op draagcomfort in diverse situaties. Eerst met ‘koude’ testen in Zwolle: algemene indruk en pasvorm, PPMO baan en een technische hulpverleningsoefening. Daarnaast zijn de pakken ook in een ‘warme omgeving’ op Troned getest in diverse inzetoefeningen in de hitte volgens een vast protocol per test. Het pak van Ballyclare was na de twee dagen de unanieme testwinnaar van de drie pakken die getest zijn. Met het ondertekenen van het contract op 21 april 2020 startte IJsselland de samenwerking met Ballyclare voor de levering van nieuwe pakken.

Wat doen we met de huidige pakken?

De huidige pakken blijven zij gewoon nog gebruiken naast de nieuwe pakken. Deze pakken worden de komende jaren langzaam aan vervangen door de nieuwe pakken. Ze worden dus naast elkaar gebruikt wat tijdelijk een verschil geeft in de soort striping die er op zit. Komend drie jaar ontvangen zij nog eens 150 pakken per jaar voor de overige posten in onze regio. De pakken worden gefaseerd ingevoerd bij de posten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button