Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe ‘Eureka’ aan Assendorperplein officieel geopend

Zwolle – Het vernieuwde Eureka, het creatieve bolwerk aan het Assendorperplein, is zaterdagmiddag officieel geopend. Wethouder Monique Schuttenbeld van cultuur proostte samen met de aanwezigen op de nieuwe start. Dat gebeurde tijdens de open dag.

De in 1992 opgerichte Sociaal Culturele Vereniging Eureka werd altijd gerund door vrijwilligers. Vanwege de slechte financiële situatie werd in 2018 besloten dat Eureka over zou gaan in een coöperatieve vereniging. Archimedes, de huurder van het pand aan Assendorperplein, werd daarmee ook beheerder van de vereniging.

Om Eureka in leven te houden, was een financiële injectie nodig. Stichting Hervormd Weeshuis deed eind 2018 een bijdrage om de inmiddels 20 jaar oude geluids- en lichtapparatuur te vervangen. De gemeente Zwolle hielp het nieuwe Eureka op weg met een eenmalig ‘huursubsidie’ van 8.300 euro. De opgelopen huurachterstand van 9.000 euro werd ook kwijtgescholden.

In het nieuwe Eureka zullen onder meer concerten, mini-festivals, workshops, exposities, theaterlessen en voorstellingen, lezingen en filmvoorstellingen plaatsvinden. Ook is er op de begane grond een nieuw restaurant: de Nieuwe Keuken. De bedoeling is om verschillende laagdrempelige culturele activiteiten voor verschillende leeftijden te organiseren door het hele jaar heen. In het gebouw zitten ook ateliers, een opnamestudio, de werkruimte van Theater de Makkers, een tattoostudio en een platenlabel.

Back to top button