EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuw Zwols coffeeshopbeleid; geen wachtlijst maar vrije inschrijving

Vijfde plek is weer vrij door sluiting Het Binnenhof

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft een nieuw beleid voor coffeeshops. Belangrijkste verandering is dat de verdeelsystematiek is aangepast. De wachtlijst voor mogelijke coffeeshophouders is afgeschaft. Komt nu één van de gedoogbeschikkingen voor coffeeshops vrij, dan wordt ondernemers gevraagd om zich voor deze beschikking in te schrijven.

Bij de toewijzing wordt vervolgens een vergelijkende toets gehanteerd. De ondernemers moeten voldoen aan een aantal eisen en hiervoor plannen aanleveren: een bedrijfsplan, plannen voor preventie verslaving, openbare orde, leefbaarheid en plannen voor aanpak van verkeer en parkeren. Ook de beoogde locatie moet voldoen aan de eisen van het nieuwe beleid. De inschrijving die het beste voldoet komt in aanmerking voor de gedoogbeschikking.

Coffeeshop Het Binnenhof stopt

Zwolle biedt plaats aan maximaal 5 coffeeshops. Met de komst van afhaal-coffeeshop De Pijp aan de Vechtstraat waren alle gedoogbeschikkingen vergeven. Maar afgelopen week werd bekend dat Coffeeshop Het Binnenhof aan de Steenstraat in Zwolle stopt. De zaak sluit op 31 augustus haar deuren. Dit betekent dat er weer plek is voor een vijfde wietzaak in Zwolle en dat ondernemers zich dus nu kunnen inschrijven om mee te dingen naar de vergunning.

Het bestaande coffeeshopbeleid was toe aan vernieuwing. Mede op verzoek van de raad is het beleid geactualiseerd en aangepast aan de laatste ontwikkelingen in de rechtspraak op dit gebied. De aanpassing van het toewijssysteem komt voort uit een toezegging van de burgemeester aan de raad om na de vestiging van de vijfde coffeeshop (voorjaar 2019) de verdeelsystematiek te herzien.

Op 27 mei 2019 heeft de raad een aantal uitgangspunten voor het nieuwe beleid vastgesteld. De uitgangspunten zijn deze zomer verwerkt in nieuw beleid. Het nieuwe beleid is op 30 juli 2019 in werking getreden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button