Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

De Nationale Tuinvogeltelling viert feest

27 en 28 januari 2018 tellen we voor de 15e keer tuinvogels

Zwolle – Zet uw voedertafel klaar, hang de vetbol op en omcirkel de datum in uw agenda! Want de Nationale Tuinvogeltelling bestaat 15 jaar en dat is een feestje waard. Vier op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2018 mee door de tuinvogels extra te verwennen met lekker vogelvoer. Tel ze een half uurtje, geef uw telling door aan Vogelbescherming en help zo mee met het grootste natuuronderzoek in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl

Vogelbescherming helpt u de vogels te herkennen
Tuinvogels tellen is leuk en gemakkelijk. Bijna iedereen heeft voldoende basiskennis om vogels als roodborstje, merel en koolmees te herkennen. Twijfelt u? Vogelbescherming helpt u de vogels te herkennen met duidelijke plaatjes en handige herkenningstips. Als u zich van tevoren inschrijft, krijgt u de tips en alle spelregels automatisch per mail. Zo bent u helemaal goed voorbereid. U kunt zich inschrijven op www.tuinvogeltelling.nl.

15 jaar tuinvogels tellen

Wat weten we door 15 jaar tuinvogels te tellen? De belangrijkste conclusie is dat onze tuinen van levensbelang zijn voor veel vogels in de winter. Vooral in strengere winters zoeken de vogels onze tuinen op, met name voor voedsel. Het doet er dus toe hoe u uw tuin inricht. Tuinen vol tegels zijn als woestijnen voor vogels: ze vinden er helemaal niets. Alle tuinen in Nederland samen vormen een enorme oppervlakte. Als we er dus met z’n allen voor zorgen dat onze tuinen groen en divers zijn ingericht, dan helpen we de vogels. En dat is ook nog ’s goed voor de vlinders, de bijen, de egels en alle andere dieren in onze omgeving.

Zwolle

Stichting Avifauna Zwolle heeft 2018 uitgeroepen tot “Jaar van de stadsvogels” in Zwolle. Het doel is om meer aandacht te vragen voor onze gevederde medebewoners en mogelijk iets te doen om ze te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door tuinen groener te maken, nestkasten plaatsen, bijvoeren in de winter, etcetera. De Nationale Tuinvogeltelling past helemaal in de doelstelling!

Hoe werkt het?

Tel op 27 of 28 januari gedurende een half uur de vogels in uw tuin of vanaf uw balkon. Overvliegende vogels telt u niet mee. Scholen en andere groepen kunnen van tevoren tellen en hun telling vanaf vrijdag 26 januari insturen. Tel het maximum aantal vogels per soort dat u tegelijk ziet. Dus: ziet u eerst 3 koolmezen tegelijk en later 2 tegelijk? Geef dan door: 3 koolmezen.
Geef uw telling door via www.tuinvogeltelling.nl of via de app Tuinvogels (Android en iPhone). U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 29 januari 12.00 uur doorgeven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button