Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

N50 Kampen-Zwolle op plek 2 in ‘ANWB File Top-10’

Zwolle – Al eens in de file gestaan op de N50 bij Kampen? Dat is niet zo gek want de weg staat met stip op plek 2 in de File Top-10 van de ANWB over 2022. Zowel ’s ochtends als ’s avonds staat het regelmatig vast. De weg staat dan ook bekend om de vele ongelukken en opstoppingen. Even terugkijkend kijken naar 2019, het pre-coronajaar, toen stond het traject nog op plek 8. Alleen maar drukker geworden dus.

File Top 10 ANWB N wegen 2022 Bron: ANWB 

N36 A12 A27

Nog een weg met fileleed in onze regio is de N36 van Ommen naar Almelo. Ook daar staat het regelmatig vast bij Wierden. Deze weg is goed voor een 9de plek in het lijstje van N-wegen met fileleed. Op de snelwegen is het ’s ochtends het drukst op de A12 van de Duitse grens richting Arnhem. ’s Middags kun je maar beter niet rijden op de A27 van Utrecht naar Breda. Geheid dat je daar in de file komt bij Lexmond – Werkendam.

Dinsdag en donderdag

Sinds de afschaffing van de coronamaatregelen eind maart zijn de ochtend- en de avondspits weer druk vanwege de toename van het woon-werkverkeer. Vooral op dinsdag en donderdag. Op nummer één staat de spits van donderdagavond 3 november. Vanwege buien liep de fileteller op tot 1.227 kilometer.

Archieffoto N50 traject Zwolle – Kampen

Ochtendspits piek 8.30 uur

Opmerkelijk is dat het woon-werkverkeer tijdens de ochtendspits zich meer verspreidt in vergelijking met 2019. Zo ziet de ANWB in de vroege ochtenduren veel minder files en is het hoogtepunt van de spits verschoven van 08.00 uur naar 08.30 uur. De dinsdag en donderdag waren al de drukste dagen maar die worden alleen maar drukker. Daarentegen is de filezwaarte op maandagochtend met bijna 40 procent gedaald.

De totale filezwaarte in 2022 ligt nog zo’n 20 procent onder het niveau van 2019. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar werd er door de coronamaatregelen veel thuisgewerkt en tijdens de spits fors minder gereden.

Bron: ANWB
Bron: ANWB

Gerelateerde artikelen

Back to top button