BouwEconomieNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Eerste stuk N35 Zwolle / Wijthmen op maandag 25 juni klaar

Al in 1995 eerste plannen voor verbreding

WYTHMEN / ZWOLLE – Zwolle uitrijden – of binnenkomen – zonder dat je al voor Wythmen in file kunt gaan staan. Dat moet het uiteindelijke resultaat zijn van de verbreding en omlegging van het eerste stuk N35. Al in 1995 waren er de eerste plannen. In 2010 werd er opnieuw over gesproken en nu 23 jaar na de eerste gesprekken is het dan eindelijk zover: Op 25 juni wordt de nieuwe N35 geopend. Daarvoor moet de weg nog wel eerst een paar dagen dicht. Van 21 juni om 21.00 uur tot maandag 25 juni 05.00 uur is de weg in beide richtingen dicht.

Een karrenspoor, zo staat één van de belangrijkste ontsluitingswegen richting Salland en Twente al jaren bekend. Iedere morgen loopt het vanaf Heino vast tot aan Zwolle. En dezelfde automobilisten sluiten ’s middags weer netjes achteraan de rij de andere kant op als ze van hun werk terugkeren naar het Zwolse achterland.
Al in 1995 werd er voor het eerst geopperd om het gedeelte bij Wythmen te verbreden tot een volwaardige 2×2 autobaan. Maar ‘Den Haag’ – het is immers een heuse rijksweg – had daar toen geen geld voor over. In 2010 kwam het plan opnieuw op tafel. Dat leidde er toe dat in 2015 een tracébesluit genomen werd. En nu is het dan eindelijk zover dat de weg bijna open kan. Het Dorp Wythmen ligt straks een stukje verder van de weg af. En om er te komen moet je via een viaduct de N35 oversteken.

 

De situatie in Wythmen is een stuk beter en veiliger straks. Maar het is ook bekend dat de regio N35 meer wil Aart van Beuzekom, omgevingsmanager Rijkswaterstaat

 

Stil asfalt

Dinsdagavond was de laatste van een groot aantal informatieavonden voor de inwoners van Wythmen en belangstellenden. Die maakten daar uitgebreid gebruik van. Plannen kunnen natuurlijk niet meer gewijzigd worden op kleine details na, zoals aanplant van bomen en struiken of het wel of niet aansluiten van particuliere wegen op het asfalt. Hoofdaannemer Heijmans, legde nog eens uit dat er op het wegdek van de rijbaan een speciale soort geluiddempend asfalt wordt aangebracht. Daarmee moet het allemaal nog stiller worden.

We zijn van meet af aan betrokken geweest en geïnformeerd over de planvorming. We hebben zo genoeg input kunnen aanleveren over de aanleg. Rob Helsloot, aanwonend aan de N35

De meeste bewoners zijn erg tevreden over hoe de overheden en de aannemer hen hebben betrokken bij de gigantische operatie. Natuurlijk blijven er altijd een paar kleine kritiekpunten over – ‘waarom is die geluidswal geen mooie heg’ of ‘ik wilde liever via stoplichten de N35 over blijven kunnen met mijn fiets.’ – maar gemiddeld is men erg tevreden over de uitwerking. De aanwezige vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, de gemeente en de aannemer namen alle tijd om de plannen nog eens goed door te nemen en uit te leggen waarom bepaalde keuzes gemaakt waren.

Fietsbrug nog niet open

De fietsbrug aan het begin van de N35 gaat op 25 juni nog niet open. Volgens de planning gebeurt dat ergens half juli. Tot aan de zomer zullen er ook rond de N35 bij Wythmen nog werkzaamheden worden uitgevoerd aan bijvoorbeeld de bermen, geluidschermen en verlichting. Maar daar zal het doorgaande verkeer weinig tot geen last van ondervinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button