Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegioVoorpagina

Muzikale en nautische hoogstandjes tijdens Sail Kampen

Zwolle – Sail Kampen 2024 wordt een groots opgezet feest met heel veel schepen, muziek, theater en een programma voor jong en oud. Liefhebbers van schepen komen volop aan hun trekken. Gerrit van der Veer is eindverantwoordelijke voor het nautische programma.

‘In totaal komen er zo’n vijftig kleine en grote schepen, vaak met een historisch karakter. Bijna alle schepen kunnen worden bezichtigd. Op sommige kun je gratis meevaren. ”

Zo komt het 31 meter lange luxe schip Piet Hein naar Kampen, het nationale huwelijksgeschenk aan Prins Bernhard en Prinses Juliana in 1937. Verder de CO2 – uitstootloze majestueuze barkentijn Abel Tasman, de 3-mast gaffeltopzeilschoener Willem Barentsz en stoomschip Christian Brunings, een ijsbreker van rond 1900, eigendom van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Zeekadetten

Bovenstrooms is de Koninklijke Marine te vinden met een roadshow en twee schepen. Ook kan het publiek hier een oude mijnenveger en twee schepen van de zeekadetten uit Urk en Lelystad bewonderen. Gerrit: ”Heel bijzonder is de komst van een aantal stoomschepen. Hun werkende en stampende machines maken altijd grote indruk.” Ook komen er bovenstrooms nog twee sleepboten en de Maxima, het opleidingsschip voor de binnenvaart en verder de radarboot Kapitein Anna, die niet te bezichtigen is.

Benedenstrooms zijn grote zeilschepen te zien en ook te bezichtigen waaronder Bark Stedemaeght, Statenjacht Utrecht en de Halve Maen, beter bekend als ontdekkingsschip en de vaart in 1609 naar Manhattan Eiland, met de Engelse Henry Hudson aan boord.
Ook zijn en schoeners, klippers, tjalken en het Kamper Zeevaartgilde met vier schepen aanwezig, de Oban, Hendrika Bartelds, Abel Tasman en de Swaensborgh.

Bij de Koggewerf is de Kamper Kogge te bewonderen en in de Buitenhaven komt topzeilschoener Banjaard, die tevens dient als podium voor het optreden van de zeemanskoren. Ook ziet het publiek hier de Kamper botters, waar ook mee gevaren kan worden, Elburger viskotters en replica’s van Vecht zompen. Deze vrachtschepen zijn speciaal voor vervoer op de Overijsselse Vecht gebouwd.

Muziek

Sail Kampen kent een zeer uitgebreid muziek- en theaterprogramma. ”Diversiteit en lokaliteit worden hierbij gekoppeld aan optredens van nationaal bekende artiesten, ” promoot de Kamper entertainer Jac. Ruiten. ”In totaal zijn er tijdens het grootste Kamper evenement ooit veertig acts te zien. Als je in aanmerking neemt dat daar diverse koren met meerdere leden bij zijn, kom je uit op honderden deelnemers.”

Jac noemt enkele hoogtepunten. ”Vrijdagavond komen de band Beethoven met een grandioze show en videowall en als absolute klapper Jan Smit. Zaterdag staat een Hollandse avond gepland met een nautisch tintje, met onder anderen Django Wagner. De muziekoptredens zijn alle dagen op zes podia. Gedurende het hele programma zijn er (zeemans) koren te horen. Verder is er straattheater, zowel boven- als onderstrooms en aan de Burgwal. ‘ De organisatie heeft veel lokale artiesten weten vastgelegd.

Ook aan de jeugd is gedacht. Vrijdags zijn er dj’s en de andere dagen diverse bands uit Kampen en omstreken. Verder zijn er diverse kermisattracties, komt er een reuzenrad en verzorgt Quintus uitvoeringen op de Koornmarkt. In de Bovenkerk is zondagavond een oecumenische dienst.

Jeugd en senioren

Sail Kampen geeft alle geledingen uit de Kamper samenleving de kans om van het programma te genieten. ”Daarom is er zowel voor de jeugd als voor ouderen een programma samengesteld, ”zegt Hendrik Jan Houtsma. ‘”De kern van de activiteiten voor deze groepen ligt op zaterdag- en maandagmiddag tijdens een doorlopend programma in de Bovenkerk. Je kunt meedoen aan allerlei workshops en er zijn optredens met muziek, dans en theater.

Zo kunnen bezoekers meedoen aan een VR experience waarbij je je op een Koggeschip waant. Verder wordt een legowedstrijd gehouden in samenwerking met Intertoys en het Speelhuys Kampen. Deelnemers kunnen hun creativiteit uitleven door een mooie boot te maken. Voor de mooiste exemplaren zijn leuke prijzen weggelegd.

Kunstenaar Damian Kapojos maakt in de kerk een kunstwerk van gips en muntjes en creatievelingen kunnen tijdens een workshop in zijn voetsporen treden. Verder is er een silent disco.” Senioren kunnen tijdens Sail Kampen een vaartocht maken met de Veerman van Kampen. Vertrek is vanaf de rolstoeltoegankelijke Loswal.

Vrijdagavond is er een spectaculaire vlootschouw waarbij schepen binnenvaren met volle zeilen en sfeervolle verlichting. Maandagavond sluit de spectaculaire show Sail Proms het festijn af. Sail Kampen wordt gehouden van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april.

Gerelateerde artikelen

Back to top button