Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – Oehoe (bubo bubo) gespot in Zandhovebos Zwolle

Zwolle – Er is een Oehoe gespot in het Zandhovebos in Zwolle. Hij zit daar hoog in de boom stilletjes op een tak. Deze uilsoort is nu voor de tweede keer gezien in Zwolle. Eerder werd de Oehoe gespot aan de Van Pallandtmarke. Of het om dezelfde gaat is niet bekend.

De Oehoe (Bubo bubo) is een grote uil met een imposante verschijning. Hij heeft een spanwijdte van ongeveer 1,5 meter en kan tot wel 4 kilogram wegen. Het is dan ook de grootste uilsoort ter wereld. De Oehoe heeft een dikke, pluizige verenlaag die hem beschermt tegen koude temperaturen.

Het gaat waarschijnlijk om een relatief jonge Oehoe. Experts geven aan dat, gezien het verenkleed, het mogelijk gaat om een tweede kalenderjaar Oehoe. Hij zou daarmee waarschijnlijk vorig jaar geboren zijn.

Oehoe in Zandhover bos bij Zwolle 22-02-2024 – Foto © Jenny van Wijngaarden

In Nederland zijn ze zeldzaam en zitten ze met name in de ENCI groeve bij Maastricht. Ook is er een groeve bij Winterswijk waar de Oehoe voorkomt. Opvallend is dat de Oehoe de laatste tijd steeds vaker vanuit deze groeve in Winterswijk in westelijke richting lijkt te trekken. Zo zijn er recentelijk ook waarnemingen geweest bij Windesheim en in Olst en in Zwolle dus aan de Van Pallandtmarke.

Het is niet bekend of het om een wilde Oehoe gaat of dat het een zogenaamde ‘escape’ (een ontsnapte vogel) is. Als het om een escape gaat dan zou hij geringd moeten zijn maar dat is lastig te zien omdat de Oehoe hoog op een tak zit en zijn verenkleed zijn poten bedekt.

Oehoe in Zandhover bos bij Zwolle 22-02-2024 – Foto © Jenny van Wijngaarden

De Oehoe (Bubo bubo) is de grootste uilensoort ter wereld. Met een spanwijdte van ongeveer 1,5 meter en een gewicht van 2 tot 4 kilogram, is het een indrukwekkende verschijning. Deze uilen hebben een kenmerkend uiterlijk met hun grote kop, opvallende oorpluimen en felgele ogen. Wat eet de Oehoe? Deze uilen zijn echte roofdieren en voeden zich voornamelijk met kleine zoogdieren zoals muizen, ratten en konijnen. Ook vogels staan op hun menu, en soms grijpen ze zelfs hazen of vossen aan. Hun jachttechniek is stil en efficiënt: ze vliegen geruisloos door de nacht en verrassen hun prooi met hun scherpe klauwen.
Vogelaars en natuurfotografen in Zandhoverbos om de Oehoe te spotten – Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button