Kunst & CultuurMooi ZwolleNieuws uit ZwolleVoorpagina
Trending

Mooi Zwolle: Wandelen door de binnenstad

Zwolle – Mooi Zwolle is het fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route langs bijzondere plekken in de binnenstad van Zwolle gewandeld.

Sassenpoort

We beginnen onze wandeling op het Van Nahuysplein dichtbij de Sassenpoort. Dit middeleeuwse poortgebouw uit 1407 herinnert de stad aan de gouden tijden van de Hanze. Het gietijzeren kanon aan de voorkant van de poort symboliseert de zware gevechten die er zijn geweest.

Daarna lopen we langs Pakhuizen en Brouwerij Klavertje Vier. Van oorsprong was dit een smederij maar het werd later een brouwerij. Dit gebouw is een voorbeeld van de vele oude pakhuizen die in de steeg zitten. We vervolgens ons weg en komen langs het Huis met de Hoofden en de Fraterhuizen van de Moderne Devoten.

Foto © Peter Denekamp

Zwolse balletjes

Het Zwolse balletjeshuis is een historisch pand uit 1845. In de kelder worden snoepjes gemaakt. In de winkel kun je  onder andere de Zwolse balletjes kopen, die volgens geheim recept worden gemaakt. Daarna vervolgen we onze weg naar Museum de Fundatie dat zich aan de Blijmarkt bevindt. Het gebouw deed eerst dienst als Paleis van Justitie maar werd in 2004/2005 verbouwd tot kunstmuseum. Het museum bezit een beheert een grote collectie beeldende kunst.

Peperbus

Wie denkt aan Zwolle, kan niet om de Peperbus heen. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, door Zwollenaren liefkozend de Peperbus genoemd, is van veraf al te zien. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad en in de kerk zelf worden de resten van kanunnik Thomas a Kempis bewaard.

We lopen verder en  stoppen bij museum het vrouwenhuis.De begane grond van het Vrouwenhuis is sinds 1987 een museum dat op afspraak open is voor publiek. Je loopt er door bijzondere interieurs uit drie eeuwen,van rijk tot eenvoudig.

Foto © Peter Denekamp

Geschiedenis

De plekken waar we langs lopen zitten boordevol geschiedenis. We vervolgen onze wandeling en komen aan bij het Hopmanshuis aan het Rodetorenplein. Dit pand werd in 1663 in opdracht van de Zwolse handelaar Claes Cock gebouwd. Daarna stoppen we bij de stadsmuur. Deze beschermde de steeds rijker wordende stad en had daarnaast een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee.

We lopen door en komen uit bij de Grote Kerk. Vlak voor de kerk staat de Glazen Engel. Dit is Aartsengel Michaël die bij de geschiedenis van Zwolle hoort. De kerk zelf is vooral bekend vanwege het grote vier-klavier Schnitgerorgel dat binnenin het gebouw staat.

Doorwandelend komen we aan bij het Karel V huis. Dit huis werd van de veertiende tot de achttiende eeuw bewoond door leden van de Van Ittersum familie. Hieraan ontleent het pand ook zijn naam. Op de gevel staat een medaillon met een afbeelding van keizer Karel V.

We lopen langs de Bethlehemkerk en Het Refter. Deze behoort tot de oudste monumenten van de stad. We eindigen daarna onze wandeling weer op het Van Nahuysplein.

Foto © Peter Denekamp
Mooi Zwolle: Struinen door Zwolle-Zuid

Lengte: 8,58 km
Wandeltijd *): 1:43 u
Calorieën: 121 kcal
Hoogteverschil: 19 m

Routekaart

*) De tijd is bepaald op basis van 4 km/u

Gerelateerde artikelen

Back to top button