Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum na rust onderuit in Nijkerk

Zwolle – Berkum heeft bij koploper Sparta Nijkerk met 3-0 verloren al waren de bezoekers in de eerste helft zeker niet de mindere. Het na rust wat feller spelende Sparta kwam snel na de hervatting op 1-0 en pas vlak vóór het slot liep dat verder op, ook omdat de Zwollenaren toen in ondertal waren.

“Tot de 1-0 hebben we geen kans weggegeven,” zegt Berkum-trainer Raymond Schuurman. “Daarna lukte het niet meer om er door te komen en als je dan, door een erg ongelukkige blessure, op het laatst met tien man verder moet kun je niets meer.”

Flets

Sparta Nijkerk kwam wat flets uit de startblokken en oogde vóór rust zeker niet als een ploeg met kampioensaspiraties. De Veluwenaren drongen te weinig en zonder veel overtuiging aan en verder dan schoten die ruim over of naast gingen kwam de thuisploeg in die fase niet. Voor Berkum stond er in dit duel weinig meer op het spel, maar leek bij uitvallen van Jason Bacuna en Michel van Aggele een aantal keren toch dicht bij de openingstreffer. Sparta kroop in de 35e minuut door het oog van de naald, toen keeper Manuel Hoogewoning opzichtig mis zat bij een uitbraak van Bacuna.

Na rust werd Sparta-verdediger Mohammed Alhaydar, die in de eerste helft een gele kaart had geoogst, vervangen door de meer aanvallende Bryan Burgerhout en ging de lange én pijlsnelle Janic Makizodila centraal achterin spelen. Dat zorgde voor meer druk op het Berkum-doel en Sparta kwam snel na de hervatting op voorsprong. Na een aanval over links kon Rob Diderik de 1-0 binnen werken, waarbij Berkum de pech had dat de bal van richting werd veranderd.

Domper

Sparta was vanaf dat moment niet echt meer in gevaar omdat Berkum voorin weinig meer wist te creëren, maar de thuisclub slaagde er toch lange tijd niet in om verder afstand te nemen. Met nog ongeveer een kwartier te gaan kreeg Berkum echter een enorme domper te verwerken, toen invaller Yoram Zandvliet bij een actie aan de zijlijn zwaar geblesseerd raakte en met een brancard van het veld moest. Omdat de Zwollenaren al drie keer hadden gewisseld moest Berkum met 10 man verder en dat brak de ploeg van trainer Schuurman in de laatste minuten van het duel op. Vijf minuten voor tijd werd Sparta-linksbuiten Gilbrano Plet bereikt, die de bal na een goede actie voor het Berkum-doel bij Frank Heus afleverde en dat betekende de 2-0.

Direct daarna leek Berkum toch een aansluitingstreffer te gaan krijgen. Na een overtreding op Van Aggele wees scheidsrechter Meilink naar de penaltystip, maar na beraad met zijn grensrechter draaide hij dat terug en werd het een vrije trap nét buiten het Nijkerkse strafschopgebied. Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen schoot die vrije trap fraai in de bovenhoek, maar Sparta-keeper Hoogewoning haalde de bal al net zo mooi uit de kruising. In de blessuretijd liep Sparta zelfs nog verder uit, toen aanvoerder Donny van der Wal van afstand uit kon halen en de bal in de hoek achter de vergeefs grabbelende Berkum-keeper Dominic van Hoof vloog: 3-0.

Door die uiteindelijk nog ruime nederlaag blijft Berkum zevende in de Hoofdklasse B, terwijl Sparta volgende week bij winst tegen ACV in Assen de titel kan pakken.

Sparta Nijkerk – vv Berkum, 18 mei 2019
Eindstand: 3-0 (0-0)
Scheidsrechter: Raymond Meilink
Doelpunten: 49. Rob Diderik (1-0), 86. Frank Heus (2-0), 90+2. Donny van der Wal (3-0),
Gele kaarten: Mohammed Alhaydar, Wesley de Laat (beiden Sparta Nijkerk)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Silvan Kersbergen (57. Max Leeflang), Patrick van der Veen, Jorben Nieuwenhuis (67. Rico Wolven), Marc van der Meulen, Jasper Bremmer, Jason Huisman, Thom Kooke (67. Yoram Zandvliet), Michel van Aggele, Johnsen Bacuna
Opstelling Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Mohammed Alhaydar (46. Bryan Burgerhout), Janic Makizodila, Wesley de Laat, Jesse Buitenhuis (82. Oskar van Logtestijn), Donny van der Wal, Frank Heus (90+1. Mark Groenewoudt), Rob Diderik, Jerry Geurtsen, Adriaan Kruisheer, Gilbrano Plet