Mooi ZwolleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleProgramma'sVoorpagina
Trending

Mooi Zwolle: Struinen door groen Zwolle-Zuid

Zwolle – Mooi Zwolle is het fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route door Zwolle-Zuid gelopen. Je start bij Uitspanning Het Engelse Werk. Hier is voldoende gelegenheid om de auto te parkeren of de fiets te stallen. Onderweg wandel je door het park Het Engelse Werk en het Spoolderbos. De route voert je daarna via de Campus van Hogeschool Windesheim en het landgoed Schellerberg langs de IJssel terug naar het beginpunt van deze route.

tekst gaat verder onder de foto

Startpunt

De wandeling begint op Het Engelse Werk, de voormalige vestingwerken van Zwolle. Hier werd rond 1828 een park aangelegd in een romantische Engelse landschapsstijl. Het Rijksmonument, heeft een grote vijver en diverse wandelpaadjes. De ijsvogel is één van de vaste bewoners van het park.

In 1908 werd een stuk moerasgrond aan het park toegevoegd. Het gebied, genaamd het Kieftegat, kent een permanent hoge grondwaterstand. Als de IJssel hoog staat komt dit hele gebied blank te staan door het kwelwater. Het Kieftegat, met een grote variatie aan flora, is met een bruggetje en wandelpad verbonden met de rest van het park.

tekst gaat verder onder de foto

Het Engelse Werk

Spoolderbos

Vanuit het Engelse Werk kom je terecht in het Spoolderbos. Veel van het Zwolse drinkwater is afkomstig uit dit gebied. Het twintig hectare grote bos is, in 1980, ter gelegenheid van de viering van 750 jaar Zwolse stadsrechten aangelegd. Duizenden Zwollenaren kochten een boom of struik om het te planten in het waterwingebied.

Het brede wandelpad dat vanaf de IJsseldijk door het Engelse Werk en het Spoolderbos loopt heet het Horreüs de Haaspad. Het pad verbindt de waterwinputten en dankt haar naam aan de Zwolse predikant Horreüs de Haas. De Haas was een groot natuurliefhebber.

Hanzeland

De route voert je vervolgens door Hanzeland. Deze wijk kent veel hoogbouw en weinig groen. Sommige mensen noemen Hanzeland ook wel het ‘Manhattan van Zwolle’. Hanzeland huisvest onder meer Hogeschool Windesheim . Ondanks de overvloed aan asfalt en beton valt er toch te genieten van mooie waterpartijen met omringend groen.

tekst gaat verder onder de foto

Waterpartijen omringd met groen in Hanzeland.

Landgoed Schellerberg

Zodra je de woonwijken in Zwolle-Zuid weer verlaten hebt kom je weer in het groen. Aan je rechterzijde ligt het landgoed Schellerberg tussen de bomen en struiken verscholen. Een bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die tijd goed te verdedigen was. In het verleden was het veelal bewoont door de adelijke families van Nederland.

tekst gaat verder onder de foto

Landgoed Schellerberg © Peter Denekamp

Buurtschap IJsselzone

De wandeling vervolgt door het buurtschap IJsselzone. Het ongerepte rivierlandschap is een oase van rust, te midden van de hectiek van de stad. Veel bijzondere planten en dieren profiteren hier van de regelmatige overstromingen.
tekst gaat verder onder de foto

Buurtschap IJsselzone.

De IJssel

De dijk langs de rivier brengt je weer terug naar het beginpunt van de route. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de rivier de IJssel. Behalve het stadsfront van het Hanzestadje Hattem kan je ook de contouren van de Veluwe zien. Aan de andere zijde van de dijk ligt de Schellerwade. Met een beetje geluk kan je hier een zwarte stern zien neerstrijken.

tekst gaat verder onder de foto

De IJssel met Hanzestad Hattem op de achtergrond.

Hanzeboog

Terwijl je verder de dijk afloopt doemen de fraaie lijnen van de Hanzeboog op. De spoorbrug over de IJssel maakt deel uit van de spoorverbinding van Zwolle met Utrecht en Lelystad. De brug werd in 2011 geopend.

Mooi Zwolle: Struinen door Zwolle-Zuid

Lengte: 8,58 km
Wandeltijd *): 1:43 u
Calorieën: 488kcal
Hoogteverschil: 72 m

Routekaart

*) De tijd is bepaald op basis van 4 km/u

Gerelateerde artikelen

Back to top button