Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Monuta Helpt doneert 5000 euro voor historische koets Klakkelmans Gilde

Zwolle – Het Klakkelmans Gilde uit Zwolle kreeg zaterdag een cheque van 5000 euro overhandigd van Monuta Helpt. Hiermee kan het gilde, dat oude begrafenis rituelen levendig houdt, een historische begrafenis koets uit 1916 aanschaffen. Deze koets wordt al langer door het Gilde gebruikt maar is nog niet in eigendom. Door de schenking van Monuta Helpt wordt de definitieve aanschaf nu mogelijk.

Restauratie door Deltion College

De historische rouwkoets heeft een Zwols tintje. Het is van 2013 tot 2015 gerestaureerd door het Deltion College. Studenten van de opleiding Schilderen hadden er destijds een hele klus aan want de koets werd  in erbarmelijke staat binnengereden. De studenten hebben de koets voor de restauratie uit elkaar gehaald, het dak gerestaureerd, de oude verflagen verwijderd en de koets voorzien van hoogglans zwarte lakverf. In 2015 werd hij opgeleverd en ging terug naar de oorspronkelijke eigenaar Martie Mulder uit Zwolle.

Evenementen

Het Klakkelmans Gilde treedt regelmatig op bij evenementen, zoals erfgoeddagen en Open Monumentendag. Ook geeft zij voorlichting en lezingen en organiseert ze rondleidingen op de begraafplaats Kranenburg in Zwolle. Het Klakkelmans Gilde is ondermeer bekend door haar deelname aan het Dickens Festival in Deventer, Kerst in Oud Kampen en het plechtig ten grave dragen van de uitzending Man Bijt Hond op begraafplaats Kranenburg.

Af en toe wordt de koets op speciaal verzoek ingezet voor begrafenissen.

Monuta heeft als missie ‘voor iedereen een afscheid met een goed gevoel’. Monuta Helpt sluit hierop aan door lokale initiatieven en projecten te steunen die een positieve bijdrage leveren aan de fase voor, tijdens en na het afscheid van een dierbare. Projecten die een bijdrage krijgen van Monuta Helpt richten zich op ouderenzorg, palliatieve zorg, mantelzorg en zorg voor nabestaanden. Zo ondersteunen wij bij het opleiden van vrijwilligers van hospices en mantelzorgorganisatie en dragen we bij aan herdenkingsprojecten, zoals bijeenkomsten, herinneringsmonumenten of lotgenotencontact.

Foto’s: © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button