Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Seringenstraat sluit eerste Leefstraat In Zwolle feestelijk af

Zwolle – Zaterdag 8 september 2018 kwam aan de Leefstraat in de Seringenstraat een einde. Voor de zomervakantie hadden de bewoners hun straat tijdelijk ingericht met groen, bankjes en speeltoestellen waardoor hun straat meer een speel- en ontmoetingsplek was dan een grijze, doorgaande straat met geparkeerde auto’s.

Dit was de eerste Leefstraat in Zwolle. Bewoners en wijkbeheerder Paulien ten Dam kijken tevreden terug op de pilot. “Ik had er vanaf het begin vertrouwen in dat de bewoners van de Seringenstraat dit experiment konden aangaan”, aldus Paulien ten Dam, “zij zijn altijd heel actief en zelfredzaam en hadden als buren al een band met elkaar opgebouwd. Dat heeft zeker bijgedragen aan een goed verloop van deze pilot.”

Adriaan Mosterman, een van de drijvende krachten achter dit bewonersinitiatief: “De ontmoetingen in onze straat zijn de afgelopen weken toegenomen en daardoor ook de saamhorigheid. De bankjes en speeltoestellen trekken je de straat op en al gauw zit je dan met je buren een drankje te drinken of een spelletje te spelen met de kinderen. Ook het contact met een aantal bewoners van de omliggende straten is toegenomen. Men is nieuwsgierig en het brengt hen ook op ideeën om ook iets in hun straat te organiseren.”

Evaluatie

Of de Leefstraat een vervolg krijgt ook voor andere straten in Zwolle is nog niet bekend. Paulien ten Dam: “We gaan samen met de bewoners evalueren. Er is heel veel goed gegaan, maar we zien ook leerpunten. Bovendien is elke straat weer anders en niet elke straat is geschikt als Leefstraat bijvoorbeeld omdat het een veel gebruikte doorgaande straat is.”

Adriaan vult aan: “Het was zomervakantie. Dan krijg je geen reëel beeld van de parkeer- en verkeerssituatie. Omwonenden die zeer kritisch waren over parkeerprobleem, maakten overigens een compliment aan onze straat omdat de afspraken over elders parkeren goed nageleefd werden.”

Bewonersinitiatieven

Paulien ten Dam en haar collega wijkbeheerders staan open voor nieuwe wijkinitiatieven ook als dat lijkt op een Leefstraat. “Er zijn heel veel bewoners die zich inzetten voor hun buurt en daarin ook zelf de handen uit der mouwen steken. Dat kan iets groots zijn als het opknappen van een speeltuin maar ook iets kleins zoals het organiseren van een opruimactie. De gemeente ondersteunt die inzet graag.”

 

Zo startte de eerste leefstraat in Zwolle in juni 2018

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button