educatieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Montessorischool Zwolle-Zuid viert Chinees nieuwjaar

Zwolle – Geknutselde draken dansend over het schoolplein, kleurvol afstekend tegen de grauwe lucht! Een bijzondere blik dinsdagmiddag op het schoolplein bij de Montessori basisschool in Zwolle-Zuid. De leerlingen vierden de start van het Chinees nieuwjaar dat aansloot bij het schoolthema Azië waar ze momenteel aan werken.

Draken knutselen

Het weer leek  geen roet in het eten te gooien; er werd gelachen, gedanst en de confetti dwarrelde vrolijk in het rond. Alle kinderen verzamelden zich met de juffen en meesters op het plein om het Lentefeest te vieren. Enkele weken heeft het geduurd om de draken in elkaar te zetten, te verven en de details toe te voegen.

Viering Chinees nieuw jaar bij de Montessori basisschool - foto © RTV Focus
Viering Chinees nieuw jaar bij de Montessori basisschool – foto © RTV Focus

Chinees nieuwjaar

Chinees nieuwjaar wordt van de eerste tot de vijftiende dag van de Chinese kalender gevierd en gaat gepaard met een hoop lawaai, vuurwerk en festiviteiten. In China gebruiken ze een andere kalender dan degene die we in Nederland toepassen, dit komt door dat een maancyclus 29 à 30 dagen telt, een jaar van 12 maanden zou dus 354 dagen tellen. De oplossing hiervoor is dat ze om de 3 jaar een schrikkeljaar toevoegen. De drakendans zou boze geesten verjagen, het afsteken van vuurwerk vervult dezelfde functie. Dit jaar wordt het het jaar van de tijger.

Viering Chinees nieuw jaar bij de Montessori basisschool - foto © RTV Focus
Viering Chinees nieuw jaar bij de Montessori basisschool – foto © RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button