Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Minister Cora van Nieuwenhuizen op werkbezoek langs Zwolse klimaatprojecten

Zwolle – Maandagmiddag heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek gebracht aan Zwolle. De minister kreeg een toelichting op de het gebied van waterveiligheid en klimaatadaptatie. Met een boottocht kreeg Van Nieuwenhuizen een indruk van de stedenbouwkundige projecten in de stad Zwolle waarbij rekening wordt gehouden met de veranderingen van het klimaat.

Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle, waarnemend Dijkgraaf Piet Zoon en voorzitter van de Climate Campus Liesbeth Rijsdijk vertelden de minister over verschillende projecten. Met een vaartocht vanaf de aanlegsteiger op de Potgietersingel ging het gezelschap richting Stadshagen, waarbij Van Nieuwenhuizen verschillende klimaatbestendige bouwprojecten bekeek.

Foto © Peter Denekamp

Stedenbouwkundige plannen

Bijvoorbeeld de kadewoningen bij Frankhuis waarbij de entree van de huizen ver boven het waterpeil liggen door middel van een hoge kademuur. Hetzelfde principe is toegepast op de nieuwbouwlocaties aan het Groot Wezenland in Assendorp en bij het Kraanbolwerk.

Naast gerealiseerde projecten zag de minister ook de Zwarte Water-locaties waar op termijn woningbouw en recreatie moet komen. Ook deze stedenbouwkundige plannen houden rekening met het klimaat en de waterveiligheid.

Binnen de IJssel-Vechtdelta wordt al acht jaar door verschillende partijen intensief samengewerkt als één overheid. De samenwerking van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Veiligheidsregio IJsselland, de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle en de provincie Overijssel heeft inmiddels geleid tot concrete resultaten.

Naast een vaartocht langs de verschillende projecten werd van Nieuwenhuizen ook geïnformeerd over de Climate Campus en de Zwolse Adaptatie Strategie

 

 

Back to top button