Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Minimaal 20 Zwolse basisscholen staken op 5 oktober

Zwolle – Op 5 oktober zijn in Zwolle en in de rest van het land veel basisscholen dicht. In het openbaar onderwijs doen alle 20 basisscholen mee. Ook veel christelijke scholen zullen gesloten zijn. Het onderwijs en het personeel gaan dan staken voor een eerlijk salaris en een lagere werkdruk. De stakingsactie is een initiatief van de gezamenlijke onderwijsbonden en het actiecollectief PO-inactie.

20 openbare scholen staken in Zwolle

Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) ondersteunt de landelijke stakingsactie en meldt dat alle 28 van haar basisscholen, waarvan 20 in Zwolle,  de 5e oktober meedoen aan de staking. Het gaat om de  Campherbeek, Festival, Krullevaar, Marshof, Florens Radewynsschool, Montessorischool, Markesteen, Octopus, Oosterenk, Parkschool, Ridderspoor, Schatkamer, Springplank, Toonladder, Veldboeket, Werkschuit, Wieden, IJsselhof, Sluis en Supernova .

Stichting Vivente ondersteunt de actie

Stichting Vivente, die de christelijke scholen in Zwolle vertegenwoordigd, gaat ook mee in de actie: : “Het bestuur van de Vivente-groep ondersteunt van harte het initiatief van PO-in Actie Een beweging ontstaan vanuit leerkrachten in het Primair onderwijs die daarmee hun zorgen hebben verwoord richting de politiek.”

Opvang

Veel scholen hebben de ouders gevraagd om zelf opvang te regelen en elkaar daarin te helpen.  Vaak wordt ook Partou, Doomijn of een andere BSO als mogelijke opvang aangeboden. Een enkele school biedt opvang door leerkrachten aan als het echt niet anders kan. Thorbecke Scholengemeenschap, een VO-school van OOZ, levert een bijzonder collegiale bijdrage aan de actie; De VMBO afdeling Zorg & Welzijn vangt namelijk kinderen op van leerkrachten van deze school.

https://www.facebook.com/rtvfocuszwolle/videos/1227627304026234/

2e actiedag

Het is niet de eerste keer dat er gestaakt wordt. In juni voerden de basisschoolleerkrachten ook al actie. Toen werd om half 9 ’s ochtends het werk voor een uur neergelegd. De nieuwe staking heeft meer impact voor ouders en verzorgers, omdat de scholen deze keer een hele dag dicht gaan. Het onderwijzend personeel heeft met name moeite met de te hoge werkdruk die niet in verhouding staat tot het uitbetaalde salaris.

Waarom wordt er gestaakt

Het gaat dan om een salaris voor basisschoolleerkrachten dat vergelijkbaar is met dat van leerkrachten in het voortgezet onderwijs. Hiervoor is een bedrag van 900 miljoen euro nodig. Ook eisen zij 500 miljoen euro om de werkdruk te verlagen. Bijvoorbeeld door kleinere klassen te hebben, meer onderwijs steunend personeel aan te trekken, meer tijd vrij te kunnen maken om de lessen goed voor te kunnen bereiden en de leerkrachten administratief te ontlasten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button