Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Minder vacatures maar personeelstekort blijft groot in Overijssel

Zwolle – In februari steeg het aantal WW-uitkeringen licht in de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en in Regio Zwolle. De Twentse WW-uitkeringen daalden een beetje, net als landelijk. Er is geen duidelijke omslag op de arbeidsmarkt zichtbaar. Voor werkgevers in de regio’s is het iets makkelijker om hun vacatures te vervullen, maar de tekorten blijven groot. Om toch personeel te vinden gaan ze vaak actiever werven, terwijl andere oplossingen effectiever kunnen zijn. UWV en partners helpen werkgevers bij de werving en selectie van personeel vanuit de regionale WerkgeversServicepunten.

Recessie afgewend, personeelstekorten houden aan

Door alle onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie, verwachtten verschillende economen een recessie. Die recessie is er in 2022 niet gekomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt doordat de economie in het vierde kwartaal niet kromp, maar juist groeide. Ook op de arbeidsmarkt is geen duidelijke omslag te zien. Het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord nam zelfs verder af in het laatste kwartaal van 2022. Tegelijkertijd daalde het aantal openstaande vacatures ook. Hierdoor nam de spanning op de arbeidsmarkt een beetje af in Twente en de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. In Regio Zwolle bleef de spanning ongeveer gelijk.

Arbeidsmarkt nog krap

Dat betekent niet dat de personeelstekorten ineens voorbij zijn. De arbeidsmarkt in de drie regio’s is namelijk nog steeds (zeer) krap. Bovendien zijn veel beroepen structureel kansrijk in de regio. Dat komt ook overeen met de verwachtingen van werkgevers. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 40% van de werkgevers denkt dat het in 2023 (nog) moeilijker wordt om vacatures te vervullen. In een ander onderzoek van UWV naar werving en behoud van personeel geven werkgevers aan dat ze bij moeilijk vervulbare vacatures vooral actiever gaan werven. Bijvoorbeeld door vacatures langer open te stellen, of andere wervingskanalen in te zetten.

 

Ervaringen

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We hebben 4.500 werkgevers gevraagd wat zij doen als ze hun vacatures moeilijk kunnen vervullen. De meerderheid gaat nog harder zoeken naar personeel, waarmee ze elkaar beconcurreren en dus samen vissen in dezelfde – lege – vijver. Werkgevers passen minder vaak andere methoden toe om personeel te vinden. Terwijl een andere manier van zoeken daadwerkelijk kan zorgen voor een grotere groep aan kandidaten. Bijvoorbeeld door minder strenge eisen te stellen aan ervaring en diploma’s of door een zittende werknemer op te leiden voor de functie.”

Informatie en advies

De regionale WerkgeversServicepunten geven werkgevers informatie en advies, en ondersteunen bij de werving en selectie van personeel. Hiermee helpen zij werkgevers om personeel te vinden. Bijvoorbeeld in Regio Zwolle voor een online warenhuis. Dankzij bemiddeling van het WerkgeversServicepunt en een uitzendbureau gingen hier vijftien Oekraïners aan het werk, nadat hun opdracht bij een boekenbedrijf afliep. Het online warenhuis en het uitzendbureau lieten de eis los dat medewerkers Nederlands moesten spreken, waardoor meer Oekraïners aan het werk konden gaan. De werkgever is zeer tevreden.

Lichte toename WW-uitkeringen in Regio Zwolle in februari

Eind februari 2023 verstrekte UWV 4.338 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 0,3% (+11 uitkeringen). Landelijk was er sprake van een lichte afname van 0,3%.
Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 16,6%, oftewel 864 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-18,0%).

De dashboards vacaturemarkt en spanningsindicator geven regionale cijfers over het aantal vacatures en de krapte per beroep. Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Gerelateerde artikelen

Back to top button