Nieuws uit ZwolleSportVoorpaginaZorg & Welzijn

Masterclass helpt penningmeesters van Zwolse verenigingen

Rol penningmeester in bestuur, administratieve, juridische en fiscale zaken

Op 17 en 24 november volgen heel wat penningmeester van verenigingen uit de regio Zwolle een Masterclass via SportService Zwolle en ZwolleDoet!

De penningmeester is belast met het vastleggen van en de verantwoording over alle financiële transacties van de vereniging. Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar hoe organiseer je dit als penningmeester en hoe beperk je de risico’s die de vereniging en het bestuur lopen? SportService Zwolle en de Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! hebben Flynth adviseurs en accountants benaderd om een masterclass speciaal voor penningmeesters te organiseren. Deze masterclass wordt gehouden op maandagavond 17 en 24 november van 19.30 tot 22.00 uur in Doepark de Nooterhof. Tijdens deze twee avonden wordt ingegaan op de rol van de penningmeester in het bestuur, administratieve, juridische en fiscale zaken.

SportService Zwolle en de Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! organiseren samen een scholings- en trainingsprogramma om de deskundigheid van vrijwilligers te verhogen. In de vorm van themabijeenkomsten, workshops, cursussen of symposia worden bijeenkomsten georganiseerd waarin vrijwilligers geschoold worden, kennis kunnen delen en ideeën met elkaar kunnen uitwisselen. In Flynth adviseurs en accountants is een goede samenwerkingspartner gevonden om Zwolse stichtingen en verenigingen te versterken op financieel gebied. De masterclass blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien.

Masterclass door accountants en fiscalist

De masterclass wordt verzorgd door accountants Martijn Verbeek en Erwin Draaijer en fiscalist Bea Boetje. Flynth adviseurs en accountants verzorgt deze scholing vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid. “We vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn met zaken die er om je heen gebeuren. Maatschappelijk ondernemen zie ik als een kenmerk van het huidige ondernemen. Daar doen wij graag aan mee en brengen onze expertises met plezier over op anderen. Dit keer in de vorm van een masterclass voor penningmeesters. Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ook elke derde donderdagochtend van de maand het ‘ondernemersspreekuur’. Tijdens deze ochtend kunnen ondernemers met hun vragen terecht bij adviseurs en accountants van Flynth”, aldus Martijn Verbeek.

Juridische actualiteit

Verbeek en Draaijer zijn beide ook lange tijd actief (geweest) als penningmeester van een maatschappelijke organisatie. “Als men aan een penningmeester denkt, denkt men aan boekhouden. Maar het penningmeesterschap is veel meer dan dat; ook de verantwoording naar de leden is erg belangrijk. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je zelf geen risico loopt bij het maken van beslissingen. Ken je statuten en kijk ook om de zoveel tijd of de inschrijving bij de Kamer van Koophandel nog wel klopt. Dit alles in verband met aansprakelijkheid”, geeft Verbeek aan. “Er speelt momenteel veel op juridisch gebied, wat direct gevolgen heeft voor een vereniging of stichting. Met deze masterclass proberen we de penningmeesters van advies te voorzien en willen we voorkomen dat ze achteraf voor verrassingen komen te staan”.

Voor vragen over deze masterclasses kunt u contact opnemen met Sanne Winkler via verenigingssupport@sportservicezwolle.nl of 038 – 423 66 86.

Gerelateerde artikelen

Back to top button