BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lobby spoorverbetering Zwolle-Deventer

Zwolle – PvdA-fracties Zwolle, Deventer en Overijssel willen versterking lobby voor spoorverdubbeling Olst-Deventer en nieuwe stations in Zwolle-Zuid en Deventer-Noord.

De fracties van de Partij van de Arbeid in de gemeenteraden van Zwolle en Deventer en in de Provinciale Staten van Overijssel hebben de handen ineen geslagen om de al jaren slepende discussie over een betere spoorverbinding tussen beide steden in een stroomversnelling te brengen. Nu verschillende regio’s een beroep doen op de extra middelen die het Rijk in spoorwegen wil investeren, vragen de drie PvdA-fracties om versterking van de lobby voor verdubbeling van het spoor tussen Olst en Deventer en nieuwe stations in Zwolle-Zuid en Deventer-Noord. De raadsfracties doen dit via schriftelijke vragen aan de colleges van B&W, de Statenfractie kaart de zaak op 17 januari aan in de Statencommissie Verkeer en Vervoer.

De fractievoorzitters Jan Slijkhuis (Zwolle) en Rob de Geest (Deventer) zeggen hierover: “Er wordt in onze steden al jaren gesproken over nieuwe stations in de stadsdelen Zwolle-Zuid en Deventer-Noord. De trein rijdt daar bij veel inwoners bij wijze van spreken voor de deur langs. De nieuwe stations die mogelijk worden door de spoorverdubbeling brengen het OV voor veel meer mensen binnen handbereik. Daarom willen we dat de bestuurders van de gemeenten en de provincie nu samen in actie komen”.

Woordvoerder Hans Nooter van de PvdA-Statenfractie voegt daaraan toe: “De flessenhals Olst-Deventer schaadt de punctualiteit en de snelheid van het treinverkeer tussen Zwolle en Deventer en verhindert de bouw van de twee nieuwe stations. Rapporten uit 2015 en 2017 over verbetering van de spoorverbinding spreken elkaar tegen als het gaat over noodzaak en kosten. Het laatste rapport lijkt gebaseerd te zijn op aannames die de kosten alleen maar verhogen. Dat gaan we volgende week in de Statencommissie aan de orde stellen. Er moet juist werk gemaakt worden van de verbetering.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button