Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Liveblog WDO Delta: droogte

Zwolle – Het droogteseizoen is weer begonnen. In een liveblog houdt WDO Delta iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. De frequentie hiervan is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Door klimaatverandering en weersextremen nemen de watervraag en de kans op droogte toe, terwijl de beschikbaarheid van water in voorjaar en zomer juist afneemt. Hierdoor kunnen vraag en aanbod uit balans raken, waardoor watertekorten ontstaan. Overal en altijd voldoende water van goede kwaliteit is niet meer vanzelfsprekend. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk om het beschikbare water beter te verdelen en er zuinig mee om te gaan.

In het liveblog zijn de laatste updates te lezen. Bovenaan staat de meest recente informatie. Hieronder de update van 22 juni. De rest is te volgen op https://www.wdodelta.nl/liveblog-droogte.

Momenteel bezig: 22 juni: Oplopend neerslagtekort, dalende trend grondwater

Begin juni viel in het werkgebied van WDO Delta nog veel regen, maar daarna is er tot nu toe geen neerslag van betekenis meer gevallen. Het neerslagtekort is landelijk toegenomen tot 127 mm. In het zuidelijke deel van Salland ligt het neerslagtekort rond dit niveau, in de rest van ons gebied is het neerslagtekort met 90 tot 110 mm iets gunstiger dan het landelijke gemiddelde. Wel ziet ze hierin regionale verschillen.

De eerdere regen vulde het grondwater aan, waardoor we momenteel rond de normale waarden voor de grondwaterstanden zitten voor de tijd van het jaar. Wel ziet het waterschap een dalende trend, vanwege de afgelopen droge weken. De aanvoer van water is voldoende om aan de watervraag te voldoen. Daar waar nodig maaien haar medewerkers watergangen extra en maken ze duikers schoon, zodat het water goed in het gebied verspreid kan worden.

Tot aanstaand weekend worden oplopende temperaturen verwacht, met op donderdag en vrijdag mogelijk onweersbuien. Begin volgende week is het weertype licht wisselvallig met gemiddelde temperaturen. Daarna volgt mogelijk een overgang naar warmer weer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button