Kunst & CultuurLevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

lezing + concert filosofe Joke Hermsen en pianist Ivo Janssen vanavond in Odeon

Stil de tijd, naar een nieuwe bevlogenheid: met Joke Hermsen & Ivo Janssen

Even ontsnappen aan de klok en opnieuw bevlogen raken? Luister op 17 november naar het duo-optreden van filosofe Joke Hermsen en pianist Ivo Janssen in Theater Odeon in Zwolle. En ervaar ‘Kairos’, de innerlijke tijd die inzicht en daadkracht brengt, op de klanken van het Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

‘Geen tijd hebben’ lijkt een fundamentele ervaring van deze tijd. Wie weet nog dat de tijd twee gezichten heeft? We laten ons vooral leiden door Chronos, de lineaire, meetbare kloktijd, maar zijn Kairos als ‘de god van het geschikte moment’ vergeten. In haar boek Stil de tijd noemde Joke J. Hermsen stilte, rust en wachten voorwaarden voor helder nadenken, echte creativiteit en empathie. Maar hoe komen we na de rust op een goede manier weer in beweging?

Uitweg uit de crisis

In haar recent verschenen boek Kairos, een nieuwe bevlogenheid pleit Hermsen voor actie vanuit de innerlijke Kairos-tijd die ons doen en denken kan inspireren. Een nieuwe denkrichting is nodig als verzet tegen het technocratisch denken en als uitweg uit de  economische en ecologische crisis.

Hermsen: “Kairos, de jongste zoon van Zeus, was ‘de god van het geschikte moment’. Hij staat voor het zorgvuldig wegen van het geschikte ogenblik, de juiste gelegenheid en de juiste argumenten. Kairos gold tot de 17de eeuw als de belangrijkste tijdservaring, de tijd die ertoe deed, kansen bood, voor een doorbraak wist te zorgen. Hij vertegenwoordigde al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken.”

Canto Ostinato

Het Canto Ostinato van Simeon ten Holt, uitgevoerd door pianist Ivo Janssen, illustreert het pleidooi van Joke Hermsen. “In het Canto Ostinato hoor je het geluid doorklinken van de golven aan het strand, de esthetica van de herhaling”, zegt Hermsen. “Als je er met ontvankelijkheid naar luistert kan het gebeuren dat je de economische kloktijd vergeet en terecht komt in de innerlijke tijd, misschien wel de tijd van de ziel, die ik in mijn boek ‘Kairos’ beschrijf.”

Het nieuwste boek van Joke Hermsen Kairos: een nieuwe bevlogenheid verscheen op 5 maart bij De Arbeiderspers. Het Humanistisch Verbond – afdeling Zwolle- organiseert deze ‘Lezing+ concert’.

 

Tijd                             Maandag 17 november 2014, 19:00 – 22:00 uur

Plaats                         Theater Odeon, Hemminkzaal, Blijmarkt 25

Kaartverkoop              € 17,50,-/  € 12,50,- voor leden Humanistisch Verbond  | via website Odeon De Spiegel of aan de kassa

Website Odeon De spiegel

Gerelateerde artikelen

Back to top button