Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

LIVE TV uitzending Debat ‘Vrouwen maken de stad’ Internationale Vrouwendag Zwolle

8 maart Vrouwendag 2022 | 14.30 - 16.30 uur

Zwolle – Een levend vrouwenstandbeeld op het Grote Kerkplein en een debatprogramma in de Stadkamer. Zo viert het Zwols Vrouwenplatform Internationale Vrouwendag op 8 maart 2022. De dag wordt afgesloten met het opstellen van een Manifest dat pleit voor ‘meer vrouw in de stad’.

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ondanks de corona-maatregelen worden dit jaar Zwolse vrouwen én mannen uitgenodigd om deel te nemen aan een spannend programma. ’s Ochtends is een levend standbeeld op het Grote Plein te vinden, dat de dappere, creatieve, ondernemende en maatschappelijk betrokken vrouwen van Zwolle door de eeuwen heen verbeeldt.

’s Middags vindt in de Stadkamer het debat ‘Vrouwen maken de stad’ plaats. Hier praten deelnemers en panelleden aan de hand van een aantal vragen door over de plek van de vrouw in de stad, inclusief thema’s als historische onzichtbaarheid, gender in de publieke ruimte en veiligheid. Onder de deelnemers bevinden zich studenten, politici, professionals als architecten en historici en stadmakers. Het debat wordt afgesloten met het opstellen en ondertekenen van het Manifest ‘Meer vrouw in de stad’. Dit wordt op een later tijdstip aangeboden aan het College van B en W.

Achtergrond

Vrouwen maakten lang geen geschiedenis. Ook in Zwolle zijn historische vrouwen grotendeels onzichtbaar. Dit ondanks het feit dat Zwolle op elk terrein en in elke tijdsperiode bijzondere powervrouwen heeft gekend!

Vrouwen van nu hebben nog altijd te maken met ongelijke toegang en gebruik van de publieke ruimte. Dit heeft invloed op hun veiligheidsgevoel en beperkt hun bewegingsvrijheid en mobiliteit. Het debatprogramma en het Manifest wil hierover het gesprek openen.

Het Zwols Vrouwenplatform verbindt vrouwen door middel van gerichte activiteiten. De stichting introduceerde vorig jaar de jaarlijkse Maria Milatz-lezing, vernoemd naar een Zwolse feministe. Het programma op 8 maart is onderdeel van het project [on]zichtbare vrouwen, wat ondersteund wordt door het VSB fonds.

Daarnaast ontwikkelt het platform een historische vrouwenwandeling. De initiatiefnemers selecteerden 25 vrouwen uit de rijke geschiedenis van Zwolle en verbonden hen met een locatie in de binnenstad. Later dit jaar kunnen deelnemers de vrouwen met behulp van een gids of audiotour leren kennen.

Het debat wordt live uitgezonden op Focus TV.

KPN 1396
Ziggo 44
T-Mobile 783

Gerelateerde artikelen

Back to top button