Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Léo Major filmdocumentaire zaterdag in première bij Fraterhuis

Eenmalig voorstelling in Nederland

Zwolle – Op zaterdag 13 november van 11.00 uur tot 13.00 uur vindt in Filmtheater Fraterhuis de exclusieve Fraterhuis Academie plaats, die in het teken staat van de Nederlandse première van de filmdocu ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’.

Fraterhuis Academie

De première met Nederlandse ondertiteling zal plaatsvinden in samenwerking met ANNO en de gemeente Zwolle. Vincent Robijn, directeur HCO & ANNO schetst voorafgaand aan deze filmdocu de Zwols cultuurhistorische context en enkele speciale gasten delen hun persoonlijke ervaringen.

Film Léo Major: The One-Eyed Ghost

Portret van Léo Major, de eerste bevrijder van Zwolle die in 2005 benoemd werd tot ereburger van de stad. De Canadese korporaal Léo Major (1921-2008) nam inde nacht van 13 april 1945, een voortrekkersrol bij de bevrijding van Zwolle. Vrijwel zelfstandig was hij verantwoordelijk voor de terugtrekking van de Duitse oppositie. Begin april 1945 naderden de geallieerden Zwolle. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich hiervoor aan. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. De gemeente Zwolle, maar ook het Historisch Centrum Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Léo Major werkten mee aan de film.

Leo Major in Zwolle schud de hand van de dochter van toenmalig burgemeester Henk Jan Meijer – Foto© Hans Smit
Foto © Hans Smit – Leo Major met zijn vrouw Pauline op bezoek in Zwolle in 2015
Pierre_tombale_de_Léo_Major_Wikipedia CC0
Foto © Hans Smit – Leo Major Condoleanceregister getekend door oud-burgemeester Henk Jan Meijer

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Fraterhuis Academie Celekwartier

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater
Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig
premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het
onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater
Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button