Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Klimaatstaking? Dit doen ze bij de Oosterenkschool in de Wipstrik

Zwolle – Donderdag gingen scholieren uit heel Nederland schoolstaken in Den Haag. ‘Youth for Climate Nederland’ riep alle jongeren op hun stem te laten horen voor een beter klimaatakkoord.

‘Basisschool Oosterenk’

Leerlingen kwamen vanuit het hele land naar het Malieveld om te staken voor een beter klimaatbeleid. Dit geldt echter alleen voor kinderen vanaf de middelbare schoolleeftijd. Toch hebben ook jongere kinderen een duidelijke stem als het gaat om klimaat of milieu. Bij basisschool ‘Oosterenk’ in Wipstrik zijn ze al langere tijd bezig met het milieu en klimaat en zij weten dan ook wat ze belangrijk vinden. ” Een schone wereld waarin er plaats is voor plant en dier.”

“Wij doen al heel veel voor het milieu en klimaat. Zo hebben we in samenwerking met ROVA een project waarbij we afval scheiden en ook de ouders die bij onze school komen weten dat we dit belangrijk vinden.” Manon Kesseling, directeur van de basischool, vertelt over hoe zij de kinderen willen betrekken. ” We besteden aandacht aan het scheiden van afval en gaan bij de ROVA op bezoek.”

Spijbelen

Ondanks dat de staakdag officieel onder spijbelen valt zijn er veel scholen die kinderen de ruimte gaven om te gaan staken. Wel werden er door de scholen voorwaarden aan verbonden. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd de gemiste uren in te halen of een opstel met foto in te leveren bij afwezigheid. De kinderen van Oosterenk zijn verdeelt over het staken op een schooldag ” Op school leer je ook veel en dat is ook heel belangrijk.”

Nationale klimaatdoelen

De jongeren staken voor betere klimaatbeleid.Een belangrijk doel van het nationale klimaatbeleid is de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Als er te veel broeikasgassen in de lucht komen, verandert het klimaat, met grote gevolgen voor natuur en de waterstanden.

De leerlingen van ‘Oosterenk’ vinden het een goed idee dat er aandacht wordt besteed aan de klimaatdoelen, maar vinden het soms ook moeilijk. ” Ik weet niet of ik een vakantie wil overslaan voor het milieu.”

 

Youth For Climate is een organisatie met allemaal jongeren die zich inzetten voor de planeet. Doel van hun acties is ervoor te zorgen dat de regering inziet dat een strenger klimaatbeleid belangrijk is voor de toekomst. Er wordt opgeroepen om 15 februari wereldwijd te gaan staken voor het klimaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button