Nieuws uit ZwolleSportVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

VIDEO -Kartcentrum Zwolle introduceert eerste kart voor mensen met een handicap

Dutch Racing Series maakt kartwedstrijden toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een fysieke beperking

Zwolle – Zaterdagochtend heeft Kartcentrum Zwolle de eerste Nederlandse kart voor mensen met een beperking geïntroduceerd tijdens een wedstrijd van de Dutch Racing Series (DRS). Deze kart is speciaal aangepast, zodat gasgeven en remmen via het stuur kan worden bediend met handpedalen. Dit maakt het mogelijk voor kartliefhebbers met bijvoorbeeld een beperking aan de benen om deel te nemen aan wedstrijden op hoog niveau.

Een van de deelnemers aan de DRS is de 22-jarige Siebe de Bruijn uit Enschede, die een beperking aan zijn linkerbeen heeft. Hij heeft de speciale kart de afgelopen maanden uitgebreid getest. “Het is mijn doel om te laten zien dat mijn handicap mij niet beperkt,” aldus het karttalent.

Karten toegankelijk voor iedereen

De DRS is opgericht om karten op hoog niveau toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht ervaring of fysieke beperkingen. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van een speciale vloot huurkarts die uitsluitend voor wedstrijden worden ingezet. Zowel de standaard als de aangepaste huurkarts zijn gelijkwaardig: ze zien er hetzelfde uit, worden op dezelfde manier onderhouden en hebben dezelfde banden. Het enige verschil is dat gasgeven en remmen via het stuur wordt geregeld bij de aangepaste variant, wat zorgt voor een eerlijke en spannende competitie. Bovendien hoeven deelnemers niet in het bezit te zijn van een eigen kart om mee te doen aan de wedstrijden.

“Ik ben blij dat we vanaf vandaag ons steentje bijdragen aan een inclusievere samenleving. Iedereen moet kunnen sporten, zo ook karten. We hebben lang getest om de meest werkbare kart te produceren die helemaal is aangepast aan de behoeften van mensen met een beperking. Ik ben er trots op dat iedereen de kart vanaf nu kan bewonderen, met in het bijzonder de mensen met een handicap. Ik hoop dat zij zich nu niet meer beperkt voelen door het hebben van een handicap,” aldus Christian Snoek, eigenaar van Kartcentrum Zwolle.

Een kans om mee te komen met anderen

Siebe de Bruijn, raceliefhebber van kleins af aan, is geboren met cerebrale parese en heeft een beperking aan zijn linkerbeen. In zijn jeugd reed Siebe in een traditionele kart, maar door de jaren heen is zijn mobiliteit verslechterd. Hij heeft de aangepaste kart met handpedalen intensief getest en vertelt enthousiast: “Gasgeven en remmen zijn essentieel bij karten, maar het combineren met sturen was altijd uitdagend voor mij in een normale kart. Je moet op een precieze manier remmen terwijl je stuurt. Als je die combinatie niet goed uitvoert, verlies je veel tijd. Voorheen moest ik dus op een ‘risicoloze manier’ een bocht ingaan, waardoor ik niet mee kon komen met de andere karters. Met de handpedalen in de speciaal aangepaste kart is dit probleem niet meer van toepassing. Ik zie eindelijk weer de kans om mee te komen met anderen.”

De DRS-organisatie ambieert uiteindelijk een volledig team van mensen met een beperking op te richten die kunnen meedoen aan de DRS-wedstrijden. Voor meer informatie kunt u terecht op Kartcentrum Zwolle en Dutch Racing Series.

Kartcentrum Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button