Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Joop van Ommen en Willy Bredewold onderscheiden door PvdA

100 jaar Vrouwenkiesrecht als thema voor 1 mei-viering

Zwolle – Tijdens de jaarlijkse 1 mei-viering zette de plaatselijke PvdA twee prominente leden extra in het zonnetje. Willy Bredewold ontving de Willem Drees-penning, dit bijzondere eerbetoon wordt alleen uitgereikt aan leden die al 65 jaar of meer lid zijn van de partij. Voor Joop van Ommen was er een Zilveren Speld van Verdienste. Joop, die per vandaag echt gestopt is met zijn werkzaamheden, ontving de speld uit handen van fractievoorzitter Youcef Ben Ali voor zijn werk als ‘sociaal-democratisch geweten’ van de stad. De herdenking stond dit jaar in het teken van 100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland.

[na afloop van de bijeenkomst sprak RTV Focus met Anneke Beukers over 100 jaar Vrouwenkiesrecht]

Ieder jaar viert de plaatselijke PvdA-afdeling de dag van de Arbeid met een bijeenkomst op begraafplaats Kranenburg. Hier liggen twee van de grondleggers van de sociaal-democratie én de SDAP – de voorganger van de PvdA – begraven. Bij beide graven werd een toespraak gehouden en bloemen gelegd. Na afloop trok de stoet naar Theehuis de Agnietenberg waar voorzitter Anneke Speelman Willy Bredewold en Joop van Ommen in de bloemen zette. Vanmiddag ontvangen ook de andere jubilarissen nog een attentie van de afdeling. De herdenking stond dit jaar in het teken van 100 jaar Vrouwenkiesrecht en Vrijheid om te kiezen.

Willy Bredewold ontving – als dank voor haar 65-jarig lidmaatschap van de PvdA – de Willem Drees-penning. ©RTV Focus

Vrouwenkiesrecht

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, Gemeenteraad en het Europees Parlement  Pas in 1917 werd in Nederland het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten zelf niet stemmen. Op 9 mei 1919 stemde de Tweede Kamer in grote meerderheid voor actief vrouwenkiesrecht, een jarenlang proces waarvoor hard is gestreden. Die verworvenheid dat mannen én vrouwen in vrijheid mogen stemmen, is iets om te vieren. En dit gebeurt in 2019 op heel veel plaatsen in Nederland.

PvdA-Statenlid Anneke Beukers besteedde in haar toespraak aandacht aan 100 jaar Vrouwenkiesrecht. ©RTV Focus

Op deze 1 mei-viering werd ook stilgestaan bij dit thema: de kracht van vele vrouwen en de strijd die ze leverden? Maar ook wie was eigenlijk onze eerste Overijsselse vrouwelijke politicus? Welke onderwerpen vond ze belangrijk? En nu: zetten vrouwen andere onderwerpen op de agenda dan mannen? Statenlid Anneke Beukers ging bij de bloemenlegging bij het graf van Helmig Jan van der Vegt – één van de oprichters van de SDAP, de voorloper van de PvdA – dieper in op dat thema. Welke tips zijn er, Wat doen wij als mannen en vrouwen met onze verworven vrijheid? Waar gaan we en moeten we nog voor op de barricades?

Het Zwolse Statenlid Hans Nooter legde – samen met een lid van de Jonge Socialisten – bloemen bij het graf van de “Rode Dominee” Horreüs de Haas ©RTV Focus

Hans Nooter

Bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas ging het Zwolse Statenlid Hans Nooter in op het thema ‘Vrijheid om te kiezen’, tevens het thema van de 4 en mei viering. Onze vrijheid om te mogen kiezen beperkt zich niet tot kiesrecht alleen. Binnen de regels van de wet kunnen we doen en laten wat we willen. Dit schept verantwoordelijkheden met zich mee. Verantwoordelijkheden om deze vrijheid te beschermen en te koesteren. Maar ook verantwoordelijkheden naar de ander toe. Immers, op de wereld zijn onze vrijheden nog niet gewoon. En betekent jouw vrijheid dat de ander minder vrij is? Nemen we verantwoordelijkheid voor onze keuzes? Welke dilemma’s brengt dit met zich mee?

Joop van Ommen

Een speciale onderscheiding was er voor Joop van Ommen. Per 1 mei is hij helemaal gestopt met zijn werkzaamheden. Als dank voor al zijn sociale werk – en begeleidt door een brief van PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar – reikte Youcef Ben Ali hem de Zilveren Waarderingsspeld uit. Ben Ali twijfelde overigens of Joop wel echt zou stoppen. Hij kon zich niet voorstellen dat de bevlogen Zwollenaar niets meer van zich zou laten horen als hij misstanden in Zwolle tegenkwam. Want zo constateerde de fractievoorzitter: “Aan strijdbaarheid zit geen leeftijdsgrens.”
Vrijdag is Joop van Ommen te gast in de Radiostudio van RTV Focus bij het programma Studio Stadkamer.

Joop van Ommen werd door Fractievoorzitter Youcef Ben Ali de Zilveren Waarderingsspeld uitgereikt, als dank voor zijn vele sociale werk in de stad. ©RTV Focus

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button