Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jaarlijkse Dier Ok-check bij Zwolse dierenweides

Het Spiekertje eerste dierenweide met Dier OK 2019 sticker

Zwolle – Dierenweide ’t Spiekertje in Zwolle-Zuid kreeg vrijdagochtend als eerste dierenweide de nieuwe Dier OK 2019 sticker uitgereikt. Het jaarlijkse kwaliteitskeurmerk is een initiatief van de gemeente Zwolle en Travers en moet het dierenwelzijn in dierenweides garanderen.

Tjitske Boschma van dierenartspraktijk Zwolle Zwartewaterland, deed vrijdag samen met Travers een ronde langs de dierenweides voor de Dier Ok-check. “We kijken of de dieren gezond zijn en of er problemen zijn geweest het afgelopen jaar en we geven ze vaccinaties. ” Boschma is dan ’s ochtends ook al druk in de weer met de inentingen. “De schapen en de geiten zijn voor Q-koorts gevaccineerd. Een verplichte vaccinatie om ons al mensen te beschermen. De konijnen hebben we gevaccineerd voor de Myxomatose, de RHD1 en de RHD2. ” De vaccinaties zijn onderdeel van het beleid. “Wij hebben het liefst dat de dieren zo gezond mogelijk blijven. Wat we aan de preventieve kant kunnen doen, proberen we zo veel mogelijk tijdens deze check te doen, zodat eigenlijk de rest van het jaar zo probleemloos mogelijk verloopt.”.

Naast de medische check wordt ook gekeken naar de omstandigheden op de dierenweide. “We kijken of de huisvesting voldoet aan de eisen. Of de dieren een veilig en ruim onderkomen hebben en of de dieren voldoende eten krijgen dat ook geschikt is voor ze. En of het goed toont. ” vertelt de dierenarts.

Geen stromend water

Bij Dierenweide het Spiekertje is dat eigenlijk allemaal wel in orde. “Een locatie waar weinig problemen zijn, waar het lekker loopt en waar wij door het jaar heen weinig heen hoeven om zieke dieren te behandelen. Het nadeel van deze weide is dat hier geen beschikbaarheid is van vers drinkwater, kraanwater. En dat is iets wat wij als dierenartspraktijk jammer vinden voor deze locatie. ”

Johan Grolleman, beheerder van het Spiekertje, heeft dan ook dat verse kraanwater hoog op zijn wensenlijstje staan.  “Het is eigenlijk altijd wel goed gegaan maar vorig jaar hebben we heel veel problemen gehad met blauwalg en dan moeten we gewoon zelf van huis uit water sjouwen elke dag. Dus dat is wel een probleem”

Grolleman benadrukt ook nog eens dat je voor dat sjouwen ook wel de mensen moet hebben die dat gewicht kunnen dragen. “Want dat valt niet mee”.  Het aanleggen van een waterleiding bij het Spiekertje gaat in de papieren lopen. Het dichtsbijzijnde waternet ligt bij de straat aan de overkant van het park. Voor het overbruggen van de meters, het doorkruizen van een vijver en een fietspad moet al snel 10.000 euro worden neergeteld. En dat heeft de buurtweide niet.

Geen stroom

Naast het water ontbreekt het de dierenweide ook aan stroom. “Dat is vooral in de wintermaanden heel lastig. Want dan kun je alleen overdag als het licht is wat doen. De meeste vrijwilligers werken allemaal. Dus die lopen hier ’s avonds met een zaklampje rond om de beesten te verzorgen.

Ondanks het gebrek aan vers drinkwater en stroom doet het Spiekertje het prima. Daarom heeft de weide ook dit jaar weer een mooie nieuwe Dier-Ok sticker gekregen voor het jaar 2019.

Gerelateerde artikelen

Back to top button