KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Isala verlengt maatregelen bij wetenschappelijk onderzoek cardiologie

Zwolle – De Raad van Bestuur van Isala verlengt het eerdere besluit om het wetenschappelijk onderzoek van de vakgroep Cardiologie op te schorten. Dit doet het bestuur samen met het bestuur van de vereniging Medische Staf en het bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf Isala, naar aanleiding van tussentijdse bevindingen van de onafhankelijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI).

Deze doet onder leiding van prof. dr. Ron Peters onderzoek naar de opzet en uitvoering van wetenschappelijke cardiologische studies in Isala. Dit betekent dat er geen nieuwe cardiologische studies worden opgestart en dat geen nieuwe patiënten in lopende studies worden opgenomen.

Aanleiding onderzoek

De CWI doet momenteel onderzoek naar alle cardiologische studies. In juni van dit jaar werd bekend dat twee cardiologen van de vakgroep Cardiologie verdachten zijn in een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). De verdachte cardiologen zijn nauw betrokken bij het wetenschappelijke cardiologisch onderzoek. Dit was aanleiding om de CWI onder leiding van prof. dr. Ron Peters onderzoek te laten doen naar de opzet en uitvoering van alle lopende cardiologische studies in Isala.

Dit onderzoek richt zich alleen op de wetenschappelijke en medische kwaliteit van de onderzoeken. Er is geen connectie met het strafrechtelijke onderzoek. Het onderzoek van de CWI loopt nog steeds. De tussentijdse bevindingen zijn voor Isala aanleiding om de maatregelen te verlengen. Dit is ook het advies van de commissie.

Tussentijdse bevindingen

De commissie heeft tot nu toe een aantal studies gedetailleerd onderzocht. Daarbij is geconstateerd dat de administratieve en financiële afhandeling in deze onderzoeken onvolledig is. Ook is bij één studie geconstateerd dat patiënten toegevoegd zijn aan de studie zonder overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt. Het gaat hier om de Dutch rivaroxaban CCS registry. Een studie over het medicijn rivaroxaban.

De behandelend cardiologen van patiënten van Isala die momenteel deelnemen aan de studie worden geïnformeerd. Zij gaan beoordelen of deze patiënten de medicatie (nog) nodig hebben. Patiënten ontvangen hierover binnen twee weken een brief.

Hervatten onderzoek

Het wetenschappelijk cardiologisch onderzoek in Isala wordt zo spoedig mogelijk hervat nadat de noodzakelijke verbeteringen zijn doorgevoerd en er een onafhankelijke internationale kwaliteitstoets is uitgevoerd. De CWI zet daarnaast haar onderzoek naar de overige cardiologische studies voort. We benadrukken dat voor patiënten die nu al meedoen aan een cardiologische studie, er geen verandering is in hun behandeling. Deze patiënten worden volgens het studieprotocol verder gevolgd om de kwaliteit van zorg en hun veiligheid te garanderen.

De cardiologische studies die worden onderzocht worden uitgevoerd door de cardiologen van de vakgroep Cardiologie en niet door chirurgen van de vakgroep Thoraxchirurgie. Deze vakgroep bestaat uit chirurgen die hart- en longoperaties uitvoeren. Beide vakgroepen maken deel uit van het Isala Hartcentrum.

Bent u betrokken bij de studie Dutch rivaroxaban CCS Registry, dan kan het Isala zich voorstellen dat u vragen heeft. Uw behandelend cardioloog wordt geïnformeerd. Uw cardioloog gaat beoordelen of u dit medicijn (nog) nodig heeft. U ontvangt hierover binnen twee weken een brief. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 088 624 25 00 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Gerelateerde artikelen

Back to top button