Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala krijgt ‘Groen vinkje’ voor zorg bloed- en lymfklierkankerpatiënten

Zwolle – Isala Oncologisch centrum voldoet aan de voorwaarden voor goede zorg aan patiënten met bloed- of lymfklierkanker. Dit blijkt uit vernieuwde onderzoeksgegevens in de online Patiëntenwijzer Bloed- en Lymfklierkanker van patiëntenorganisatie Hematon en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Isala is één van de ziekenhuizen in Nederland die een ‘groen vinkje’ kreeg toegekend.

De voorwaarden voor goede zorg aan patiënten met bloed- en lymfklierkanker zijn opgesteld door Hematon en in een enquête verwerkt. Deze enquête is in het voorjaar van 2016 ingevuld door alle tachtig ziekenhuizen in Nederland die bloed- en lymfklierkanker behandelen. Mondelinge en schriftelijke informatie over het ziektebeeld van de patiënt is één van de belangrijke onderdelen in de enquête, maar ook toegang tot het eigen digitaal dossier en het vroegtijdig opsporen van eventuele psychosociale problemen zijn getoetste voorwaarden.

Hematologie in Isala

De afdeling Hematologie van Isala vormt één afdeling met de afdeling Oncologie. Hier werken medisch specialisten en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd in de hematologie. De hematologie wordt in Isala in de volle omvang uitgeoefend, dus inclusief stamceltransplantaties met eigen stamcellen. De nazorg voor patiënten die een transplantatie met een donor ondergaan (allogene stamceltransplantatie) vindt ook in Zwolle plaats. De transplantatie zelf gebeurt niet in Zwolle, maar in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam.

De afdeling is erg trots op de erkenning. Internist-hematoloog Juleon Coenen: ‘Het is een bevestiging dat we op de goede manier bezig zijn. Het feit dat een patiëntenvereniging je weet te waarderen, is enorm motiverend. Het zijn tenslotte de patiënten waar je het voor doet.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button