Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rova gaat strenger controleren op afvalscheiding plastic

Zwolle – De Rova gaat in Zwolle strenger controleren op het scheiden van plastic afval. De komende periode wordt er tijdens de inzameling van het zogenaamde pmd-afval nadrukkelijk gecontroleerd op inhoud. Plastic gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed, tuinslangen en dekzeilen mogen niet in de PMD container. Deze is uitsluitend bestemd voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd).

In 2015 zijn afvalinzamelaar ROVA en samenwerkende gemeenten gestart met het inzamelen van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) in één zak of bak. De inzameling hiervan blijkt een groot succes. In 2015 hadden inwoners van ROVA-werkgebied gemiddeld 21 kg pmd per inwoner gescheiden ingezameld, dit is een stijging van 8 kg ten opzichte van 2014.

Gebruiksvoorwerpen horen niet bij pmd; verpakkingsmaterialen wel.

Ondanks de positieve cijfers, kan de inzameling van pmd nog beter. Op dit moment treft de Rova nog veel gebruiksvoorwerpen in het pmd. Dit gaat ten koste van de recycling, want pmd dat is vermengd met gebruiksvoorwerpen wordt afgekeurd door de verwerker.

Hoe zuiverder het pmd wordt aangeboden, hoe beter het gesorteerd wordt en hoe makkelijker het materiaal kan worden gerecycled. Afgekeurd pmd wordt niet gerecycled, maar als restafval verbrand. Dit betekent dat er veel waardevolle grondstoffen verloren gaan.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button