KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Interesse in woningisolatie in Overijssel met 65 procent gestegen

Zwolle – Inwoners van Overijssel zijn de afgelopen maanden flink bezig geweest hun woning te isoleren. De interesse in isolatie nam in het eerste kwartaal van 2022 met liefst 65 procent toe ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Dat blijkt uit een analyse van matchingsplatform Slimster, op basis van Google Trends-data. Ook zelf zag Slimster het aantal isolatie-aanvragen sterk toenemen.

Het beter laten isoleren van de woning is een van de voornaamste ingrepen die Nederlanders doen om de energiekosten enigszins binnen de perken te houden. Landelijk gezien steeg de interesse in isolatie de laatste maanden dan ook met 79 procent ten opzichte van een jaar geleden. Hoewel een stijging van 65 procent nog altijd fors is, ligt dit getal in Overijssel dus iets lager.

Hogere inkomens

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, kan de verschillen tussen de provincies wel verklaren. “Wat we zien is dat vooral in de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland de vraag naar isolatie is toegenomen. Hier verdient een gemiddeld huishouden jaarlijks al gauw vier- tot zesduizend euro bruto meer dan in bijvoorbeeld Friesland of Overijssel. Het ligt voor de hand dat men dan ook eerder geld over heeft om te investeren in de woning.”

Dakisolatie populairst

Landelijk gezien kende de vraag naar isolatie eind januari zijn hoogtepunt, zo geeft Schuurman aan. “Dakisolatie was daarbij veruit het populairst: het aantal aanvragen hiervoor lag op een gegeven moment liefst 171 procent hoger dan begin vorig jaar. Ook de interesse in spouwmuurisolatie verdubbelde bijna, terwijl de vraag naar gevelisolatie met 68 procent steeg”, aldus Schuurman. Uit de cijfers van Google Trends blijkt dat in Overijssel de piek halverwege februari lag.

Isoleren in de zomer

Hoewel de interesse in woningisolatie in Overijssel momenteel nog altijd hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar, neemt de vraag inmiddels wel af. Schuurman waarschuwt echter alvast voor komende winter: “Nu het koude weer achter ons ligt, storten we ons straks weer massaal op de aanschaf van airco’s. Daar ontstaan dan weer lange wachttijden. Toch zou ik willen aanraden om juist komende zomer aan te grijpen om je woning te laten isoleren. Dat scheelt je komende winter enorm veel energiekosten. En isolatiebedrijven hebben juist ‘s zomers vaak meer tijd.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button