Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Insecten voelen zich thuis in Zwolle

Zwolle meest insectvriendelijke gemeente van Nederland

Zwolle – Insecten voelen zich (waarschijnlijk) thuis in Zwolle. Gemeente Zwolle is bekroond tot meest insectvriendelijke gemeente door Natuurmonumenten. Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Bijna duizend Zwollenaren hebben hun steun voor natuur inclusief groenbeheer betuigd. Vanochtend mocht wethouder William Dogger de prijs in ontvangst nemen.

Hoe wordt je nou meest insectvriendelijke gemeente van Nederland? Onder andere door de manier waarop de bermen worden gemaaid. “Zwolle is al vijftig jaar een voorbeeld van natuurvriendelijk bermbeheer. Morgenster en cichorei zijn bekende verschijningen in de Zwolse wegbermen en dat weten de insecten én de Zwollenaren te waarderen”, zegt provinciaal ambassadeur Marjet Korf. Wethouder William Dogger vertelt dat het opvalt dat steeds meer mensen bezig zijn met het klimaat en daarbij dus ook automatisch met insecten: “Kijk naar burendag, mensen zijn massaal bezig met bijvoorbeeld tegels uit hun tuin halen. Dat soort dingen dragen allemaal bij aan insectvriendelijkheid.”

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen: ”Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving.” Insecten hebben daarom volgens Natuurmomenten in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren