KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum naar getergd Genemuiden

Zwolle – Berkum speelt zaterdag in de altijd sfeervolle streekderby bij SC Genemuiden, en treft daar een tegenstander die flink uitgedaagd zal zijn door een toch onverwacht verlies van afgelopen week.

“Bij Genemuiden is er altijd spanning, maar het zijn ook leuke wedstrijden om te spelen,” weet Berkum-spits Johnsen Bacuna. “Ze zullen daar extra gemotiveerd zijn maar dat mag voor ons niet veel uitmaken. Tegen goed spelende tegenstanders, en daar hoort Genemuiden zeker bij, komen wij meestal het beste tot ons recht.”

Transfer

Genemuiden zag na het vorige seizoen een aantal spelers vertrekken maar kreeg daar ook de nodige vervangers voor, zowel uit de eigen jeugd als van andere clubs. Meest opvallend was daarbij de transfer van Lars Miedema, die werd gehaald toen de competitie al was begonnen. De centrumspits uit Hoogeveen werd opgeleid bij SC Heerenveen en PEC Zwolle, speelde 13 duels in de 1e Divisie bij FC Den Bosch en kwam daarna in de Spaanse 4e Divisie uit voor Velez CF uit Malaga.

Na zijn komst ging het lopen bij Genemuiden, want na een 3-5 verlies in het openingsduel tegen Volendam ging de ploeg van trainer René van der Weij drie keer op rij met de winst aan de haal. Dat resulteerde, zeker na een ‘zevenklapper’ bij Noordscheschut, in een fraaie tweede plaats op de ranglijst van de Hoofdklasse B en het nodige zelfvertrouwen.

Dat laatste kreeg vorige week echter een deuk toen Genemuiden met 2-0 onderuit ging bij HZVV, waar men volgens eigen zeggen geen moment een stempel op de wedstrijd kon drukken. HZVV kwam kort voor rust op 1-0 via een penalty en direct na de hervatting werd het 2-0, wat de nekslag bleek te zijn. “De tweede helft was apathisch, de echte wil om te winnen heb ik niet gezien,” verzuchtte Genemuiden-trainer Van der Weij na afloop tegen dagblad De Stentor.

Tweede winst

Berkum startte dit jaar wisselvallig maar richtte zich afgelopen zaterdag op door thuis met 2-1 te winnen van Swift en dat betekende de tweede winst van de Zwollenaren in dit nog jonge seizoen. Berkum begon goed, met onder meer een schot op de lat, maar keek na iets meer dan een kwartier wél tegen een ongelukkige 0-1 achterstand aan. Slechts enkele minuten later zorgde Johnsen Bacuna echter met een technisch hoogstaande ‘intikker’ voor de gelijkmaker en na rust kwam de ploeg van trainer Arno Hoekstra verdiend op 2-1 via een penalty, die door Chris van der Meulen werd benut.

Berkum is daardoor nu negende op de ranglijst met zicht op de subtop, want de achterstand op bijvoorbeeld nummer vier Genemuiden bedraagt maar twee punten. Voor de wedstrijd tegen streekgenoot Genemuiden hoeft ook bij Berkum niemand gemotiveerd te worden, maar de tegenstander zal zeker niet voor de tweede keer op rij in het stof willen bijten. Bovendien heeft Genemuiden met 14 gescoorde goals nog steeds de productiefste voorhoede van de Hoofdklasse B, dus de Zwolse defensie weet dat ze het lastig gaan krijgen.
De ‘Breman-derby’, beide clubs hebben dezelfde hoofdsponsor, wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Raymond Meilink uit Enter, die op Sportpark De Wetering aan de Sportlaan in Genemuiden om 14.30 uur af zal laten trappen.