EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

In de rij voor de ‘schaarse’ oranje tompouce bij de Zwolse banketbakkerijen

Zwolle – De oranje tompouce hoort bij Koningsdag. En zeker vandaag, nu Koningsdag thuis wordt gevierd, blijkt de lekkernij zeer geliefd. Maar het viel vandaag niet mee om het felbegeerde gebakje te bemachtigen. Mensen stonden er voor in de rij.

Vraag onderschat

Om half 11 ’s ochtends kon Banketbakker Maxim’s op de Grote Markt niet meer leveren. “We hebben het een beetje onderschat”, vertelt Carine Wiersema, eigenaresse van Maxim’s, terwijl ze achter de kassa staat bij Vito’s aan de Grote Markt. Daar kon vooraf gebak worden afgerekend, welke vervolgens met bon aan de overkant bij Maxim’s, het vroegere Van Orsouw, kon worden opgehaald. Wel oranje Orselino’s, maar dus geen oranje tompouce. “Uitverkocht”, roept Wiersema. “Mensen konden reserveren via social media en ik had hier een stukje vrije afhaal. We hadden 450 tompoucen. Maar dat was voordat ik open ging, al bijna uitverkocht. Rijen vanochtend. Heel sneu, maar we hebben het onderschat.”

Ook verderop bij Banketbakker Lindeboom wachtende mensen. Niet om één voor één de bestelling op te halen maar omdat er in de winkel al helemaal niks meer was. De mensen op de stoep keken uit naar de bestelauto met tompoucen die van de Lindeboom Bakkerij aan de Gasthuisdijk moest komen.

Wachten op de bestelbus

“Het is het wachten waard” vertelt een man die met zijn zoon in de rij staat. “Ze zijn niet voor niks hofleverancier.” De man is van plan om samen met de buren de lekkernij thuis te verorberen. “Het is tenslotte Woningsdag!”

Een andere mevrouw is ook aangeschoven in de rij. “Ik was eerst bij de Hema maar daar kon je pas afhalen vanaf 12 uur. Hier is het een rij van een half uur. Wie weet lukt het me hier.” Ze hoopt straks ook naar huis te gaan met tompoucen voor de familie. “Het is eigenlijk wel een traditie. Eerder deed ik het als kleinkind altijd voor mijn opa en oma en ging ik met mijn moeder mee. En nu haal ik ze op voor mijn ouders en onszelf”.

Bij de bakkerij aan de Gasthuisdijk gingen de tompoucen in ieder geval wel over de toonbank. Al was het daar ook aanschuiven in de rij.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button