Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Eikenlaan

Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp verzorgden op woensdag 11 januari een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan.

Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens gemeente Zwolle. Oud militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking werd er op school nagepraat.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp.

De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

Video volgt donderdag 12 januari.

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.

Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button