AssendorpBouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Eerste wand bouwkuip Stationsplein aangebracht

Foto's © Spoorzone Zwolle

Zwolle – Donderdag is de eerste wand van de bouwkuip voor de ondergrondse fietsenstalling bij het station aangebracht. De bouwkuip op het Stationsplein is een tijdelijke, waterdichte constructie. Het is nodig om metersdiep in de grond te kunnen werken. De bouwkuip wordt ongeveer 120 meter lang, 45 meter breed en 6 meter diep. Qua oppervlakte is dat vergelijkbaar met een voetbalveld.

De afgelopen maanden is aannemer Boskalis op het Stationsplein bezig geweest met het vervangen van rioleringen en het verleggen van kabels en leidingen. Ook is het wegdek op verschillende plekken verwijderd.

CSM-wanden

Tot eind oktober is de aannemer druk bezig met het aanbrengen van zogenaamde CSM-wanden voor de bouwkuip. CSM staat voor Cutter Soil Mix. Met deze bouwtechniek wordt er ondergronds water en cement vermengd om een waterkerende wand te bouwen. Deze bouwtechniek is trillingsvrij. Het waterdicht maken van een bouwkuip met CSM-wand is eenvoudiger dan met een damwand. Hierdoor verkleint Boskalis het risico op schommelingen in de grondwaterstand en schades aan panden in de directe omgeving.

Een ander voordeel van de CSM-wanden is dat het plaatsen nauwelijks geluidshinder met zich mee brengt. Er wordt alleen op werkdagen gewerkt aan de bouwkuip tussen half acht ’s ochtends en half acht ’s avonds. De tijdelijke routes voor wandelaars en fietser kunnen worden gewijzigd tijdens deze klus. Ook kan de route tijdelijk worden afgesloten. Dit wordt dan goed aangegeven en er worden verkeersregelaars ingezet.

Dinsdag werd de CSM machine afgeleverd op het Stationsplein.

Woensdag werd hard gewerkt om de CSM-machine op te bouwen.

Donderdagochtend om half tien werd begonnen met het aanbrengen van de eerste wand.

De eerste wapeningsbalk wordt aangebacht in de wand van bouwkuip.

Back to top button