Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Het gaat dit jaar niet zo goed met vlinders

Door: Ditte Verhagen

Zwolle – Vlinders tellen in je achtertuin voor data, dit doet de Vlinderstichting al tien jaar lang in Nederland. Dit jaar deden maar liefst 3380 tuinen mee waarin vrijwilligers gezamenlijk 164 soorten vlinders hebben geteld.

De atalanta, distelvlinder en klein koolwitje zijn de meest voorkomende vlindersoorten in Nederland. Er is echter iets opmerkelijks aan de hand. Er worden steeds meer vlinders geteld in het noorden; Groningen, Friesland, Noord Holland en de Wadden. Waar dit door komt is vooralsnog onduidelijk.

In Overijssel zijn 7415 vlinders geteld en zeventig daarvan in Zwolle. De Zwolse top drie wordt gevormd door de atalanta, klein koolwitje en de distelvlinder. Ook de koninginnepage is gespot in Zwolle bij de Wijde Aa. Deze vlinder wordt veel gezien in het zuiden van het land en een enkele keer boven Apeldoorn. Deze vlindersoort is de grootste die Nederland en Belgie rijk is. Met een spanwijdte van 7,5 centimeter zijn deze vlinders een mooie verschijning.

Landkaartje © RTV Focus Zwolle

Dit jaar is de distelvlinder in zijn sas. Er zijn maar liefst 18.756 exemplaren van deze vlinder geteld. Dit is best een bijzonder iets, deze beestjes vliegen namelijk van Afrika (Sahel) naar Noord Europa en weer terug in een jaar. Natuurlijk zijn dit meerdere generaties, ze vliegen naar Europa, leggen eitjes en sterven daarna. De eitjes komen uit, worden rupsen, verpoppen en de uiteindelijke vlinders die vliegen door richting Nederland. Ze vliegen dus vierduizend kilometer in stapjes om hier te gedijen. De vlinder kan dit alleen doen als de weersomstandigheden goed zijn, en dat is dit jaar dus gebleken. Op dit moment kruipt er net een nieuwe generatie uit de pop om onze tuinen weer op te fleuren.

Al met al gaat het niet zo goed met de vlinderstand in Nederland, echter er is wel een verschuiving gaande waardoor er nu meerderen soorten en aantallen geteld worden in het noorden van ons land. In Noord Holland zijn zelfs de meeste vlinders geteld namelijk 17.175 vlinders! Ook de Wadden,
Friesland en Groningen ontpoppen zich tot trekpleisters voor vlinders.

Distelvlinders © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button