EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

IKEA Zwolle plaatst 5.500 zonnepanelen en eerste van negen windmolens

Zwolle, 14 oktober 2014 – IKEA Zwolle heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt. Vanochtend is de eerste van in totaal negen windmolens op het dak van de winkel geplaatst. Ook de plaatsing van in totaal 5.500 zonnepanelen op het dak is vandaag afgerond. De winkel is hiermee een grote stap dichterbij de realisatie om de meest duurzame vestiging van Nederland te worden. Het ontwerp van het gebouw en de voorzieningen houden zoveel mogelijk rekening met het terugdringen van het energieverbruik. IKEA Zwolle opent in het voorjaar van 2015 haar deuren.

  •  Totaal 345 ton minder CO2 uitstoot per jaar
  • Ontwerp van het gebouw en de voorzieningen houden zoveel mogelijk rekening met terugdringen van energieverbruik
  • IKEA Zwolle opent voorjaar 2015
“Dit is een heel belangrijke dag voor ons. De opening van de meest duurzame IKEA vestiging van Nederland komt steeds dichterbij. Dankzij de zonnepanelen en windmolens kunnen we de uitstoot van CO2 aanzienlijk beperken”, vertelt storemanager van IKEA Zwolle Sandra Schouten. Het totale dak van IKEA Zwolle is 14.400 m² waarvan netto 12.000 m² beschikbaar is voor zonnepanelen. In vergelijking met een IKEA vestiging zonder zonnepanelen, levert dit ongeveer 340 ton minder CO2 uitstoot per jaar op. De energieopbrengst van de installatie is ongeveer 800 MWh per jaar – dat komt overeen met wat 235 Nederlandse huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken. De windmolens – negen in totaal – besparen ongeveer 5,4 ton CO2 uitstoot.

300 banen

IKEA Zwolle levert in eerste instantie ongeveer 300 directe banen op. De informatiedag op 25 juni over werken bij IKEA Zwolle werd door meer dan 4.000 mensen bezocht. Alle vacatures voor Team Managers en het grootste gedeelte van de vacatures voor de afdeling Sales Keukens zijn vervuld. De overige vacatures voor IKEA Zwolle staan nog open. HR medewerkers zijn op dit moment druk in gesprek met kandidaten. Op 28 oktober worden alle kandidaten die tijdens de speeddate zijn geselecteerd door het UWV en de Gemeente Zwolle geïnterviewd.

People & Planet Positive strategie

De bouw van IKEA Zwolle past naadloos in de duurzaamheidsstrategie van de IKEA Group: People & Planet Positive. De ambitieuze strategie stelt doelen en acties op het gebied van duurzaamheid voor 2020. Zo wil de IKEA Group in dat jaar meer hernieuwbare energie produceren dan zij per jaar wereldwijd gebruikt. De IKEA Group investeert daarom fors in windenergie en voorziet haar gebouwen zoveel mogelijk van zonnepanelen.

Eind oktober is de volgende mijlpaal voor IKEA Zwolle.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button