KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

IJssellinie komt aan bod in een serie over de Koude Oorlog op NPO 2

Zwolle – Misschien maak je er wel eens een wandeling of heb je ooit bij één van de bunkers naar binnen gegluurd: de IJssellinie. Op NPO 2 is momenteel een serie te zien over de Koude Oorlog, en daarin komt vanavond ook de geheime waterlinie aan bod.

De IJssellinie was een geheime waterlinie uit de Koude Oorlog. Het moest ons beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, het Rode Gevaar. De linie is een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen.

Onder water

De strook, die ook door Zwolle loopt, kon onder water worden gezet. Gevolg? Een mogelijke evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei, bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond. Tussen Zwolle en Deventer staan de nog zichtbare overblijfselen van de IJssellinie, een verdedigingswerk ten zuiden van Olst. De bunker zie je op de foto hierboven.

Vijfdelige serie

De IJssellinie is binnenkort ook te zien in een vijfdelige reeks over de Koude Oorlog ter herinnering aan de val van de Sovjet-Unie in 1991. Benieuwd? De NTR-serie Koude Oorlog is iedere vrijdag om 22.19 te zien op NPO 2. In de laatste aflevering, op vrijdag 24 december, komt de IJssellinie aan bod.

Gerelateerde artikelen

Back to top button