EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hudsons Bay verliest rechtzaak van verhuurder winkelpand

Zwolle – Warenhuisconcern Hudsons Bay Company (HBC) heeft begin mei een rechtszaak verloren. De zaak was aangespannen door CBRE, eigenaar van het Hudsons Bay pand in Zwolle. Deze partij wacht al sinds de ondertekening van de huurovereenkomst op een schriftelijke garantie uit Canada waaruit blijkt dat het Canadese moederconcern borg staat voor de huur.

Canada zou huurgarantie verstrekken

In 2017 heeft HBC een groot aantal oude V&D panden gehuurd. Voor het pand in Zwolle heeft de Nederlandse tak van het Canadese bedrijf een huurovereenkomst afgesloten met vastgoed- en huisvestingsadviseur CBRE. Bij het opstellen van de overeenkomst is destijds afgesproken dat het Canadese moederconcern garant zou staan voor de betaling van de huur ad. 227.000 euro per maand zodra HBC dit door financiële problemen niet meer zou kunnen. HBC zou hiervoor een schriftelijke concerngarantie verstrekken vanuit Canada.

Financiële omstandigheden HBC

Maar zover kwam het niet. Bij het aanspannen van het kort geding was de huurgarantie vanuit Canada nog steeds niet afgegeven. Na berichten in de pers waaruit volgt dat de financiële omstandigheden van HBC penibel zijn vreest CBRE in de nabije toekomst onvoldoende verhaalsmogelijkheden te hebben. Het vastgoedconcern vond het daarom hoog tijd dat de beloofde garantie werd verstrekt en spande een kort geding aan.

De rechter concludeert na onderzoek dat inderdaad in de overeenkomst een zinsnede is opgenomen over de betalingsgarantie door het Canadese moederbedrijf en stelt de eiser CBRE in het gelijk. Dat het Canadese moederconcern aanvoert dat ze de garantie niet meer kan verstrekken vanwege veranderingen in eigendom, mocht niet baten. De rechter had hier geen boodschap aan.

Dwangsom 10.000 per dag

HBC is daarmee veroordeelt om binnen zeven dagen na betekening van het vonnis de concerngarantie voor het winkelpand in Zwolle, rechtsgeldig ondertekend door het Canadese moederconcern, aan CBRE te verstrekken. Dit op last van een dwangsom van € 10.000 per dag en een maximum van één miljoen Euro.

De uitspraak is vorige week gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren