EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hongaars Ambassadeur Kocsis op bezoek in Zwolle

Verslag: Mina Shodjaipoor

Zwolle – De Hongaarse ambassadeur András Kocsis bracht vrijdag 12 juli een bezoek aan Zwolle.
Tijdens dit werkbezoek sprak de ambassadeur met de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema. Dit gesprek vond plaats in het provinciehuis van Overijssel. De twee hoogwaardigheidsbekleders spraken onder andere over de Overijssels-Hongaarse zustersteden. Ook was het congres over kindertreinen dat volgend jaar in Kampen wordt gehouden een gespreksonderwerp.

Hongaarse gemeenschap in Zwolle

Het bezoek is onderdeel van een aantal oriëntatie-bezoeken langs de Nederlandse provincies met de bedoeling om de Hongaars-Nederlandse betrekkingen te versterken. Zo heeft Hongarije een speciale band met Overijssel via de zustersteden Kampen, Haaksbergen en Hof van Twente. Ook benoemde de ambassadeur Zwolle als belangrijke stad voor Hongarije. “Zwolle kent een grote Protestantse gemeenschap van Hongaarse afkomst. Een gemeenschap die elke maand hun geloof belijd.” aldus Kocsis, “Bovendien zitten op de VIAA Hogeschool in Zwolle heel wat Hongaarse studenten via een uitwisselingsprogramma.”

Kindertreinen

Ook de zogenaamde kindertreinen uit Hongarije waren onderwerp van gesprek. Na de Eerste Wereldoorlog heeft Koningin Wilhelmina er voor gezorgd dat er zo’n 26.000 Hongaarse kinderen naar Nederland konden komen. De zwakke en zieke kinderen werden door Nederlandse gastgezinnen opgevangen om op krachten te komen. Na een paar maanden gingen de meesten weer terug naar Hongarije. Maar ook een deel, meest weeskinderen, bleef hier in Nederland bij de nieuwe adoptieouders. “Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel contacten tussen de Overijsselse en Nederlandse gezinnen en het nageslacht van de kinderen die destijds in Nederland zijn geweest.”  De kindertreinen zijn een dusdanig belangrijk thema binnen de Hongaars-Nederlandse betrekkingen dat er op 6 en 7 februari 2020 een congres over de kindertreinen in Kampen wordt georganiseerd.

Kampen

Na zijn bezoek aan Zwolle ging Koscic door naar Kampen waar hij een afspraak had met burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn. Kampen is één van de drie zustersteden samen met Haaksbergen en Hof van Twente. In Kampen kwam ook de één van de eerste kindertreinen aan. Met Koelewijn is er ondermeer gesproken over het congres dat volgend jaar zal georganiseerd wordt.

 

Hongarije is land waar familiebanden en het christelijke geloof erg belangrijk zijn. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste overeenkomsten tussen Hongarije en de stad ZwolleAndrás Kocsis, Ambassadeur van Hongarije

Video still © RTV Focus Zwolle

 

 

 

 

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button